Hulpverleners ontvoerd in noorden van Somalië

Gewapende mannen hebben gisteren twee buitenlandse hulpverleners en een Somalische collega ontvoerd in Noord-Somalië. De hulpverleners werken voor de Deense Ontmijning Groep, die landmijnen en onontplofte explosieven opruimt in conflictgebieden.

De drie hulpverleners waren volgens de politie op weg naar het vliegveld, toen ze werden ontvoerd. Ze reden door het zuidelijke deel van de stad Galkayo, dat onder controle staat van clans. Het noordelijke deel van Galkayo is in handen van de semi-autonome regio Puntland.

Iemand die zei namens de Somalische piraten te spreken verklaarde dat de hulpverleners zijn ontvoerd om losgeld te krijgen. Hij zei dat het kapen van schepen voor de kust moeilijker is geworden, doordat die zich beter beschermen. Daarom zoeken piraten naar een andere manier om aan geld te komen.

De ontvoering komt enkele weken nadat vier Europeanen werden ontvoerd in Kenia. Dit leidde tot een invasie van het Keniaanse leger in Somalië. Kenia verdenkt Al-Shabaab van de ontvoeringen, wat de Somalische terreurgroep ontkent. Al-Shabaab heeft gedreigd met aanslagen in Kenia. Deze week ontploften er twee granaten in Nairobi. De Keniaanse politie heeft gisteren een man opgepakt die ervan wordt verdacht een terreurcel te leiden. (AP, Reuters)