Hoezo Arabische Lente?

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media.Meer columns, links en reacties op het blog nrc.nl/jong.

Het is nog geen jaar geleden dat Facebook door het Egyptische volk werd gebruikt om zich te bevrijden van hun dictator. En dat lukte: Hosni Mubarak werd verdreven en de macht kwam bij het leger te liggen. Dat leger was absoluut niet geïnteresseerd in macht, welnee. Het leger deed slechts zijn best om Egypte zo snel mogelijk democratisch te organiseren.

Acht maanden later is het resultaat van deze ‘democratisering’ alles behalve zichtbaar. Terwijl de Tunesiërs afgelopen zondag voor het eerst in hun leven vrij konden stemmen, wil het in Egypte maar niet vlotten met het organiseren van verkiezingen. Dit zou je nog een tijdje kunnen vergoelijken, mits het leger na 42 jaar Mubarak radicaal het roer omgegooid zou hebben. Helaas, die conclusie is niet te trekken. Afgelopen week heeft de rechtbank van Kairo een man veroordeeld vanwege het ‘opzettelijk beledigen van de islam’. De veroordeelde – Ayman Youssef Mansour – had op Facebook een kritisch berichtje geplaatst over een godsdienst. Volgens de rechtbank van Kairo is dat reden genoeg voor een straf van drie jaar met ‘zware dwangarbeid’. Dat is blijkbaar de oogst van een maandenlange opstand waarbij het nodige bloed vergoten werd om een dictator te verdrijven. Hoezo een Arabische Lente? Mensen die door een niet-democratisch regime tot dwangarbeid worden gedwongen, roepen nu niet direct associaties met dartelende lammetjes en zoemende bijtjes bij mij op. De straf van Mansour is te vergelijken met de straf die Kareem Amer – een Egyptische blogger – kreeg onder het regime van Mubarak. Op het gebied van (digitale) vrijheid van meningsuiting is Egypte dus amper verder gekomen. Egypte moet een echte democratie verkiezen boven het stapelen van totalitaire regimes. Een democratie die zich verre houdt van oordelen over meningen. Tot dat zover is, zitten we nog steeds in een Arabische Herfst.

Funs Elbersen

    • Funs Elbersen