Hillen passeert Defensie, klokkenluiders nog niet ontslagen

Een groep klokkenluiders bij de Defensie Materieel Organisatie (DMO) dreigt toch te worden ontslagen. De medewerkers getuigden eerder tegenover een onderzoekscommissie over zelfverrijking, diefstal en intimidatie bij hun onderdeel. Minister Hans Hillen zegde de Kamer in maart nog toe de groep te beschermen.

De klokkenluiders zijn lid van de CAMS Force Vision, dat zwaar beveiligde defensiesoftware en maritieme wapensystemen ontwikkelt. Defensieminister Hillen (CDA) gaf dit voorjaar opdracht tot het onderzoek na verhalen van de Volkskrant over de misstanden. De afgelopen weken hebben de medewerkers volgens het ochtendblad te horen gekregen dat zij na een reorganisatie niet mogen terugkeren bij CAMS Force Vision.

Brandbrief aan Hillen

Als laatste redmiddel zouden ze Hillen daarom een brandbrief hebben geschreven. Naar aanleiding hiervan heeft de minister de reorganisatie opgeschort totdat een nieuw onderzoek heeft uitgewezen hoe is omgegaan met de klokkenluiders.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk stelt in de krant dat Hillen zijn departement “totaal niet onder controle heeft” en zegt een debat aan te vragen.

“Dit is de zoveelste keer dat we horen over misstanden bij deze defensie-organisatie. Ondanks grote woorden van minister Hillen verandert er niets. Het wordt weer toegedekt met het zoveelste onderzoek, terwijl maatregelen nodig zijn.”

Ook Angelien Eissink (PvdA) vindt dat Hillen de toezegging aan de kritische werknemers moet nakomen. Ze juicht toe dat Hillen in actie komt.

    • Jules Seegers