Heel alleen in het grote donkere bos

scene uit de animatiefilm The Monster of Nix (2011) FOTO: Eye Filminstituut

The Monster of Nix. Regie: Rosto. Met de stemmen van: Tom Waits, Terry Gilliam, Joe Eshuis, Olivia Merilahti, Charles Hubbell.In: 4 bioscopen. Dertig minuten. ****

Het sprookjesbos is niet eens een gewoon sprookjesbos in de nieuwe animatiefilm van de Amsterdamse multimediakunstenaar Rosto. Het is een sprookjesbos in overdrive: lieflijk bedrieglijk, schattig-nachtmerrie-achtig en soms ronduit angstaanjagend, hoeveel sprookjes ‘geboren uit de maan en uitgebroed door een wilg’ erin ook tot leven komen. Die vervolgens worden opgegeten door het monster uit de titel.

Het werk van Rosto is een gigantisch, gewelddadig, zelfreflexief Droste-universum: ideeën en beelden knallen uit elkaar om weer plek te maken voor nieuwe beelden en ideeën, die vervolgens weer als een spiegelpaleis uit elkaar knetteren om vervolgens weer et cetera ad infinitum. Het is duister en droomachtig. Alles hoort bij elkaar: de videoclips (onder andere The Dark voor Anouk), de online stripserie Mind My Gap en eerder animaties als Jona/Tomberry.

Het sprookje The Monster of Nix is bepaald geen doorsnee voor-het-slapen-gaan-verhaaltje; al gaat het zoals alle kindersprookjes ook gewoon over alleen zijn in een bos – zoals het jongetje Willy in de film overkomt – en daar dan jezelf vinden, ondanks de aanwezigheid van een allesverzengend, allesverwoestend, allesopslorpend monster. De film is vanaf deze week te zien, ondanks zijn bescheiden lengte van dertig minuten.

Voor deze Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste animatiefilm werkte Rosto samen met zanger Tom Waits en ex-Monthy Pythonlid en filmmaker Terry Gilliam, die de stemmen van Virgil en The Ranger inspraken. Wie zich de uiteenspattende spiegelkoningin uit Gilliams The Brothers Grimm herinnert, begrijpt de verwantschap tussen beide filmische hallucinatietovenaars. Muziek is er onder andere van de Amerikaanse artrockers The Residents en de Franse indieband The Dø en Rosto zelf. Want The Monster of Nix is een animatiemusical of een nachtmerrieopera of hoe je hem ook noemen wilt. Grens- en genreoverschrijdend.Dana Linssen

    • Dana Linssen