GVVV en Achilles verrassen profs in bekertoernooi

De amateurclubs GVVV en Achilles ’29 hebben gisteren voor stunts in het bekervoetbal gezorgd. Topklasser GVVV uitVeenendaal won de uitwedstrijd bij eredivisieclub Excelsior in Rotterdam met 3-0. Topklasser Achilles ’29 uit Groesbeek won op eigen veld met 1-0 van MVV, dat in de eerste divisie uitkomt.

In Kralingen was de 37-jarige aanvaller Dennis van Meegdenburg de gevierde voetballer bij GVVV. Tussendoor scoorde zijn ploeggenoot Jasper Bolland tegen Excelsior, hekkensluiter in de eredivisie.

Simon Kelder, algemeen directeur bij Excelsior, hekelde na afloop de instelling van de spelers en hield de slecht presterende coach John Lammers uit de wind. „De jongens moeten zich schamen. Van zoveel lamlendigheid in het veld kun je de trainer toch niet de schuld geven?”

GVVV, opgericht in 1947, speelt al jaren in de top van het zaterdagamateurvoetbal. Nooit eerder bereikte het de laatste zestien van het bekertoernooi. GVVV staat derde in de Topklasse, met twee punten achterstand op koploper VV Spakenburg.

Meer dan Veenendaal geldt Groesbeek als een heus voetbalbolwerk. In de grensgemeente ‘achter’ Nijmegen zijn zes amateurclubs gehuisvest op een inwonertal van nog geen twintigduizend. Achilles ’29, De Treffers en Germania zijn de bekendste clubs. De Treffers speelt vanavond thuis tegen eredivisieclub De Graafschap voor een plaats in de achtste finales. Niet eerder zaten twee amateurclubs uit dezelfde gemeente bij de laatste zestien van het bekertoernooi.

Dorpsgenoot Achilles ’29, een echte cupfighter, behaalde een even verrassende als verdiende zege op MVV. De thuisploeg bereikte voor de derde keer in vier jaar tijd de achtste finales. Beste prestatie ooit van een amateurclub leverde IJsselmeervogels uit Spakenburg dat in 1975 de halve finales bereikte en toen werd uitgeroepen tot ‘Sportploeg van het Jaar'.

De Brabantse profclubs FC Oss en FC Eindhoven bereikten gisteren ook de achtste finales. Oss versloeg in een streekderby FC Den Bosch na verlenging met 3-1. Eindhoven won met 2-1 bij Almere City. De Friese derby tussen profclub Heerenveen en Topklasser Harkemase Boys eindigde in een 6-1 zege voor de eredivisieclub in het Abe Lenstra Stadion waar plaats was voor 26.000 Friezen.