Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Grote staking stadsvervoer Amsterdam, Den Haag en Rotterdam

Het Stationsplein in Amsterdam tijdens de staking van het GVB, in juni dit jaar. Foto Maurice Boyer

Het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ligt volgende week zondag 6 november 24 uur plat. Medewerkers van de stadsvervoerders RET in Rotterdam, GVB in Amsterdam en HTM in Den Haag voeren dan opnieuw actie, meldt persbureau Novum. Tijdens de 24-uursstaking tijden geen bussen, metro’s of trams in de drie grote steden, meldt vakbond Abvakabo FNV vandaag.

De bond stelt dat is gekozen voor een staking op een zondag om werknemers en scholieren die gebruikmaken van het openbaar vervoer te ontzien. De medewerkers van de vervoersbedrijven voeren al maanden actie tegen de verplichte aanbesteding en aangekondigde bezuinigingen van 120 miljoen euro op het openbaar vervoer in de steden. Ook in februari, april en juni waren er stakingen in de grootste drie steden.

De aanbesteding en de bezuinigingen gaan volgens Abvakabo FNV dramatische gevolgen hebben voor het stadsvervoer. “Sinds 2004 hebben de stadsvervoerders al 160 miljoen euro bezuinigd. Die bezuinigingen hebben geen consequenties gehad voor de kwaliteit, maar een verdere kaalslag leidt tot een verlies van arbeidsplaatsen en het schrappen van lijnen”, aldus de vakbond.

Zo zou het alleen al in Amsterdam gaan om een verlies van bijna vijftienhonderd arbeidsplaatsen, dertig van de 44 buslijnen, zes van de zestien tramlijnen en een metrolijn.
Bestuurder van Abvakabo FNV Eric Vermeulen stelt overigens dat als minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen (VVD) snel wil praten, alsnog wordt afgezien van de actie.