‘Voortvluchtige zoon Gaddafi wil zich overgeven’

Een revolutiestrijder wijst naar een verkoold lichaam dat deel uitmaakte van een Gaddafi-konvooi. Dit werd vorige week door de NAVO gebombardeerd waarna de verdreven dictator kon worden opgepakt. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

Saif al-Islam, de voortvluchtige zoon van Gaddafi, en veiligheidschef Abdullah al-Senussi willen zich overgeven aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat meldt een Libische functionaris van de Overgangsraad op basis van informatie van inlichtingendiensten.

Het Strafhof heeft een arrestatiebevel voor Saif al-Islam Gaddafi en veiligheidschef Abdullah al-Senussi voor het plegen van oorlogsmisdaden. De zoon van Gaddafi is voortvluchtig sinds Libische rebellen de stad Sirte innamen. Vermoed wordt dat hij zich schuilhoudt in de buurt van de grens met Niger.

In een eerste reactie op de dood van zijn vader zwoer Saif al-Islam enkele dagen terug wraak op de “ratten” van de NAVO en de Nationale Overgangsraad.

‘Gaddafi niet doodgeschoten nadat hij werd opgepakt’

Ibrahim Dabbashi, plaatsvervangend Libisch gezant bij de Verenigde Naties, zei eerder vanmiddag dat Gaddafi is overleden aan verwondingen die hij heeft opgelopen voordat hij werd opgepakt. Volgens hem heeft niemand van de Libische overgangsraad (NTC) Gaddafi doodgeschoten nadat hij werd gepakt.

Volgens Dabbashi wil de Overgangsraad de Veiligheidsraad “binnen enkele dagen” vragen om de NAVO-operatie in Libië eind deze maand te beëindigen.

Eerder vandaag werd bekend dat De NAVO de beslissing over de formele beëindiging tot vrijdag uitstelt. Het bondgenootschap zou vandaag een besluit nemen, maar wacht eerst beraadslagingen met de Verenigde Naties en het interim-bestuur van het Noord-Afrikaanse land af.

Vorige week kondigde de NAVO aan de militaire campagne in principe per 31 oktober te beëindigen. Tot die datum zouden gevechtsvliegtuigen nog patrouilles houden in het Libische luchtruim om ervoor te zorgen dat het geweld niet opnieuw oplaait. Wanneer de missie wel beëindigd wordt, is niet bekend.