Gaddafi alsnog begraven

De locatie van het graf zal geheim worden gehouden, uit vrees dat het een bedevaartsoord wordt.

De voormalige Libische leider Moammar Gaddafi is gisteren diep in de Libische woestijn begraven, samen met zijn zoon Mutassim en zijn minister van Defensie, Abu Bakr Younes. Dat heeft de Nationale Overgangsraad in Libië bevestigd. De drie werden vijf dagen geleden gedood, hun lijken werden daarna in de havenstad Misrata aan het publiek tentoongesteld in een koelcel. Maandag werd hier een eind aan gemaakt, omdat de stank van de ontbindende lijken ondraaglijk was geworden.

Gaddafi’s persoonlijke geestelijke, Khaled Tantoush, die samen met Gaddafi gevangen werd genomen, sprak islamitische gebeden uit boven de lijken, nog in de koelcel, voordat ze naar de woestijn werden vervoerd. Bij het ritueel waren familieleden en vertegenwoordigers van het nieuwe bewind aanwezig. Gaddafi is op een geheime plaats begraven om te voorkomen dat zijn graf zal worden geschonden dan wel een bedevaartsplek wordt.

De Overgangsraad stond onder internationale druk om aan de vertoning in Misrata een eind te maken. Bij westerse mogendheden, die de strijders van de raad in de afgelopen maanden hielpen om Gaddafi ten val te brengen, bestaat al langer twijfel over het vermogen van de nieuwe machthebbers in Libië om orde en recht te handhaven. Eerder deze week werd bekend dat in Sirte tientallen Gaddafi-aanhangers op een strand zijn geëxecuteerd. (Reuters)