Frauderend ziekenhuis krijgt boete van half miljoen euro

De Ommelander Ziekenhuis Groep uit Winschoten moet een half miljoen euro boete betalen omdat het korte ziekenhuisbezoeken als een hele ligdag declareerde. Op die manier haalde het ziekenhuis veel meer geld binnen dan waar het recht op had. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit vandaag.

De autoriteit zegt aanwijzingen te hebben dat meer ziekenhuizen op deze manier te veel geld incasseren en heeft daarom een breder onderzoek opgezet. De zaak rondom de Ommelander Ziekenhuis Groep loopt sinds 2008, nadat aanwijzingen binnen waren gekomen dat er werd gefraudeerd.

Het onderzoek duurde drie jaar, omdat het ziekenhuis zich beriep op het medisch beroepsgeheim en weigerde inzage te geven. Via een rechtszaak mocht de toezichthouder de gegevens uiteindelijk toch inzien.

    • Jules Seegers