Formule 1 met uitzicht op Manhattan

De Formule 1 krijgt in 2013 New York als decor. Hiermee gaat een wens van Bernie Ecclestone in vervulling. De Britse F1-baas wil al jaren een race in de regio rond de metropool New York.

De coureurs rijden over twee jaar een race over een stratencircuit in West New York en Weehawken in de staat New Jersey. Dat maakt gouverneur Chris Christie van New Jersey gisteren bekend aan de oevers van de Hudson, met op de achtergrond de skyline van New York.

Het circuit van ruim vijf kilometer ligt aan de westkant van deze brede rivier. Manhattan, het hart van New York, ligt aan de andere oever van de Hudson. Het circuit voert deels langs de rivier. Coureurs en toeschouwers hebben zo uitzicht op New York.

Burgemeester Felix Roque van de gemeente West New York nam maandag een voorschot op het nieuws van gisteren. „Dit is een geweldige impuls voor de hele regio. Terwijl politici alleen maar praten over het creëren van banen, drukte de gouverneur op het gaspedaal”, aldus Roque tegen persbureau AP.

New Jersey wordt de tweede locatie van een Formule 1-race in de Verenigde Staten. Vanaf volgend jaar rijden de coureurs in de koningsklasse van de autosport ook op een gloednieuw circuit in Austin, Texas. In die staat werd één keer eerder een F1-race gehouden, in Dallas, in 1984. De Amerikanen waren in 2007 voor het laatst gastheer van een Grote Prijs. Toen was Indianapolis de locatie van de Formule 1, die in de VS minder publiek trekt dan in Europa en Azië. De Indy500, waarbij racewagens met nog hogere snelheden van soms wel tegen vierhonderd kilometer per uur op een ovaalvormig circuit dezelfde ‘ronden’ rijden, is van oudsher populairder in de VS.