EU bereikt definitief akkoord over herkapitalisatie banken

De Britse premier Cameron vanavond na afloop van de top van EU-regeringsleiders in Brussel. Foto AP / Yves Logghe

De leiders van de EU-landen hebben zojuist in Brussel een definitief akkoord bereikt over de herkapitalisatie van de Europese bankensector. Dat maakte de premier van EU-voorzitter Polen even na acht uur vanavond bekend.

De Europese banken krijgen van de EU-regeringsleiders tot 30 juni 2012 de tijd om hun zogeheten kapitaalratio te verhogen naar 9 procent. Dat staat in een verklaring die EU-president Van Rompuy na afloop van het overleg tussen de 27 EU-regeringsleiders in Brussel uitgaf. Het kapitaalratio is de verhouding tussen het eigen kapitaal van banken en hun op risico gewogen bezittingen.

De banken moeten in eerste instantie zelf proberen om hun kapitaalratio met behulp van private partijen te verhogen. Als dat niet lukt, moeten nationale overheden de banken te hulp schieten. Als die daar niet toe in staat zijn, kunnen de banken aankloppen bij het Europese noodfonds EFSF. Hoeveel nieuw kapitaal de banken in totaal nodig hebben is nog onduidelijk. Dit weekend kwamen er berichten dat het om zo’n 108 miljard euro zou gaan.

De inhoud van het vanavond gesloten akkoord over de herkapitalisatie van de Europese bankensector komt niet als een verrassing, zegt onze economieredacteur Melle Garschagen:

“Dit is wat we al hadden verwacht. De banken moeten het kapitaal eerst op de markt gaan ophalen en kunnen dan pas bij hun overheden aankloppen. Hoeveel geld de herkapitalisatie gaat kosten is nog niet te voorspellen.”

Garschagen wijst erop dat de banken tot juni volgend jaar de tijd hebben om hun kapitaalratio op orde te brengen. Dat betekent dat de regels voor de korte termijn weinig effect hebben, maar het is nu eenmaal nodig de banken de tijd te geven, aldus Garschagen:

“De banken moeten de tijd krijgen anders worden ze wellicht voorzichtiger met geld uitlenen, wat je niet wil in tijden van economische crisis. Ook zouden ze overhaast onderdelen kunnen gaan verkopen. Daarom is het zaak ze de duimschroeven niet te hard aan te draaien.”

Dat de grote Europese banken voldoende kapitaal in huis hebben is belangrijk vanwege de later vanavond verwachte kwijtschelding van een groot deel van de Griekse schuldenlast. Grote Franse, Italiaanse en Spaanse banken hebben grote hoeveelheden waardeloos Grieks schuldenpapier in bezit, wat hun kapitaalratio ernstig in gevaar kan brengen.

De eurotop begon even na zes uur vanavond met een bespreking van de 27 EU-regeringsleiders. De rest van de avond praten de leiders van de zeventien eurolanden verder over versterking van het Europese noodfonds en het kwijtschelden van een deel van de Griekse schuld. De presentatie van het totaalpakket aan maatregelen wordt in de nacht van woensdag op donderdag verwacht.