Espresso met de moordenaar van Gaddafi

Moammar Gaddafi is gisteren begraven op een onbekende locatie in de woestijn van Libië. De overgangsraad heeft beloofd een onderzoek in te stellen naar de precieze omstandigheden van zijn dood. Intussen beweren drie Libiërs dat ze Gaddafi hebben doodgeschoten. Ik drink een espresso met de mannen.

De jongeman die vermoedelijk Gaddafi heeft omgebracht wordt op de schouders gehezen in Sirte. Foto AFP / Philippe Desmazes

Spelletje

Moammar Gaddafi is gisteren begraven op een onbekende locatie in de woestijn van Libië. De overgangsraad heeft beloofd een onderzoek in te stellen naar de precieze omstandigheden van zijn dood. Intussen beweren drie Libiërs dat ze Gaddafi hebben doodgeschoten. Ik drink een espresso met de mannen. Anders dan bij het spelletje Wie van de Drie hebben ze allemaal een andere naam: Mohammed al-Bibi, Sanad al-Ureibi en Jan Jansen. De laatste is een pseudoniem, want de schutter wil niet met zijn echte naam in de pers. ‘Maar ik heb Gaddafi wel neergeschoten,’ zegt Jan Jansen. Mohammed al-Bibi en Sanad al-Ureibi schudden beiden hun hoofd. ‘Hij liegt!’ roept Al-Bibi. ‘Inderdaad,’ zegt Al-Ureibi. ‘Ik was het.’

De Libische mannen hebben alledrie bewijs voor hun daad. Mohammed al-Bibi staat op een filmpje met het gouden pistool van Gaddafi. Sanad al-Ureibi heeft een trouwring en bebloede jas in zijn bezit. Jan Jansen kan buigen op talloze ooggetuigen. ‘Piet Pietersen, Klaas Klaassen, Cornelis Cornelissen,’ zegt hij. ‘Om maar een paar te noemen.’ Al-Bibi en Al-Ureibi schudden weer hun hoofd. Ik vraag van welke kant de kogel kwam. ‘Van links,’ zegt Jansen meteen. ‘Van rechts,’ corrigeert Al-Bibi. ‘Van voren!’ overschreeuwt Al-Ureibi hen. Wil de echte schutter zich dan nu aangeven? Maar geen van de drie mannen stapt naar voren.

    • Ernest van der Kwast