Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Erdogan: nalatigheid bouwers getroffen gebied gelijk aan moord

Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan (R) visits Ercis after an earthquake, near the eastern Turkish city of Van, late October 23, 2011. At least 138 people were killed in a powerful earthquake that struck southeast Turkey on Sunday, but the number still buried beneath the rubble in the province of Van is still unknown, Erdogan said. REUTERS/Abdurrahman Antakyali/Anadolu Agency (TURKEY - Tags: DISASTER ENVIRONMENT POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. TURKEY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN TURKEY
Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan (R) visits Ercis after an earthquake, near the eastern Turkish city of Van, late October 23, 2011. At least 138 people were killed in a powerful earthquake that struck southeast Turkey on Sunday, but the number still buried beneath the rubble in the province of Van is still unknown, Erdogan said. REUTERS/Abdurrahman Antakyali/Anadolu Agency (TURKEY - Tags: DISASTER ENVIRONMENT POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. TURKEY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN TURKEY Premier Erdogan bezocht zondagavond de stad Ercis die werd getroffen door de aardbeving. Foto Reuters / Abdurrahman Antakyali

Recep Tayyip Erdogan wijt het hoge dodental van de aardbeving afgelopen zondag in Turkije onder meer aan ondeugdelijke constructies. Hij vergeleek de nalatigheid van sommige aannemers en ambtenaren in de getroffen gebieden aan moord.

De Turkse premier zei volgens AP dat Turkije niet genoeg heeft geleerd van eerdere aardbevingen waarbij slecht geconstrueerde bouwconstructies instortten.

“Als we de ravage bekijken, zien we dat de gebruikte materialen van slechte kwaliteit zijn. We zien dat de mensen hier de prijs betalen voor beton dat ogenschijnlijk in zand is veranderd. Gemeenten, constructeurs en toezichthouders moeten nu zien dat hun nalatigheid neerkomt op moord.”

Erdogan was ook streng over een deel van de hulpverlening in de eerste 24 na de beving. Hij noemde deze een “mislukking” omdat onder meer veel te weinig tenten werden geleverd.

Live op CNN: hulpkonvooi geplunderd

Ondertussen meldt CNN Türk dat er in de getroffen gebieden wordt geplunderd. De plunderaars zouden niet de mensen zijn die getroffen zijn door de aardbeving. Voor het oog van de live zendende camera’s was te zien hoe een hulpkonvooi werd beroofd.

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.