Een hond met een grote H

Een huis vol hondenSBS 6, 20.30-21.30 uur

Papa wil een mannenhond, een ‘hond met een grote H’. Mama wil een rustige hond, die niet de kinderen aan een riem door het bos sleept, op de lederen rokersstoel springt en de verse baby doormidden hapt.

Een huis vol honden is een tv-wedstrijd waarin niet zangers of bimbo’s worden weggestemd, maar honden. Zes asielhonden dingen naar de gunst van een gezin, slechts één kan winnen. De andere honden moeten terug en wachten op het spuitje of een kijker die zich over hen wil ontfermen.

Presentatrice Nance Coolen komt aangereden in haar bestelbusje met achterin de kandidaten. Zij prijst de honden niet bepaald aan. Ze zijn volgens haar angstig, druk, ondeugend, dik, traag of nerveus.

De familie Bakker uit Spijkenisse mag kiezen. De Bakkertjes zijn zo blij dat grijs weer de modekleur is, dat ze niet alleen hun hele interieur in grijs hebben uitgevoerd, maar ook alle buitenmuren van hun huis. Zouden ze voor een grijze hond kiezen?

Nance, Spijkenisse, getut met honden; het riekt naar suffe middag-tv. En de spanning, tragiek en gêne van wedstrijden met mensen ontbreken omdat de honden toch niet beseffen dat ze worden weggestemd.

Al snel blijkt dat ‘levendigheid’ voor de Bakkertjes geen aanbeveling is. De ‘hond met de grote H’ is wellicht toch wat onpraktisch. Misschien beter die slome. Als je zo aan rust en orde hecht, kun je beter geen hond nemen, zou je denken, maar een tweevingerige luiaard. Of helemaal geen huisdier.

Wilfred Takken