eBook is te koop in boekhandel

Digitale boeken – eBooks, kunnen sinds kort ook worden aangeschaft in de fysieke boekhandel. 100 Librisboekhandels hopen samen met de uitgeverijen Ambo-Anthos en Contact met de ‘eBookkaart’ de verkoop van digitale boeken een impuls te geven. Door ze als kaart tastbaar in een boekhandel te leggen, wordt het eBook zichtbaarder voor de reguliere boekhandelklant en kunnen boekhandelaren ze actiever aanbieden.

De eBook-kaarten staan in een groot zwart display in de Librisboekwinkels. Ze zijn zo groot als een normale briefkaart. Voorop staat de originele voorkant van het boek. Achterop staat een code, waarmee het eBook kan worden gedownload.

In eerste instantie zijn 24 titels verkrijgbaar, zowel romans en thrillers als non-fictie boeken. Naast Kochs bestseller, zitten ook boeken als De weldoener van P.F. Thomése, Taal is zeg maar echt mijn ding van Paulien Cornelisse, Het huis waar jij van hield van Tatiana de Rosnay en Blauwe maandag van Nicci French in het assortiment.

De goedkoopste eBookkaart is voor Het hondje dat uit de mode raakte van Machteld Bouma (€ 4,95). Populaire titels als Wij zijn ons brein van Dick Swaab worden per eBookkaart voor € 19,95 verkocht. Dat is de normale eBookprijs en ongeveer 80 procent van de ‘papieren’ prijs. Die verhouding geldt voor de meeste Nederlandse eBooks.

Volgens onderzoeksbureau GfK is de eBook-omzet in juli 2011 voor het eerst richting de miljoen euro gegaan. De omzet in eBooks tot en met september 2011 betrof daarnaast 1,5 procent van de totale boekenomzet in Nederland.

Overigens blijft Nederland daarin nog achter bij de VS, waar het aanbod groter is en de prijzen lager zijn. Vorig jaar was 8 procent van alle in de VS verkochte boeken een eBook.