Duitsland sluit 31 van 400 kazernes

Duitsland sluit 31 van de vierhonderd kazernes en legerplaatsen. Dat heeft de minister van Defensie, Thomas de Maizière, vanochtend bekendgemaakt.

De sluitingen zijn het gevolg van een grote reorganisatie van de Duitse strijdkrachten, die door De Maizières voorganger, Karl-Theodor Zu Guttenberg, in gang is gezet.

Het Duitse leger moet zijn personeelsbestand inkrimpen van circa 250.000 man tot 170.000 à 185.000 militairen, afhankelijk van het aantal vrijwilligers dat zich voor banen bij de Duitse defensie zal melden.

Vorig jaar werd de dienstplicht afgeschaft, een mijlpaal in de militaire geschiedenis van de Bondsrepubliek. De sluiting van kazernes zal, aldus de bewindsman, tot „geweldige veranderingen in de krijgsmacht leiden”. Over het hele land zijn ongeveer vierhonderd kazernes en legerplaatsen (verzamelingen van verschillende kazernes).

De meeste (68) bevinden zich in de zuidelijke deelstaat Beieren. Ze hebben daar jarenlang voor regionale werkgelegenheid gezorgd. De Beierse minister-president Horst Seehofer, die door de sluitingen stijgende werkloosheid in zijn deelstaat voorziet, eist steun voor dorpen en steden die nu in problemen komen.

Bij de grote reorganisatie blijft één kwestie voorlopig onaangetast. Het ministerie van Defensie houdt twee plaatsen van vestiging: Bonn en Berlijn. Deze geld verslindende deling is het gevolg van werkgelegenheidsafspraken die destijds zijn gemaakt toen Berlijn de hoofdstad van het ongedeelde Duitsland werd. Wel moeten enkele stafafdelingen naar Berlijn verhuizen.

De Duitse landmacht moet het meeste personeel inleveren, maar blijft met afstand de grootste tak van de strijdmacht. De marine wordt gespaard en hoeft slechts veertien procent van het personeel te laten afvloeien.