Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

De volle staart van Mick Jagger

Reisschrijver Alexander Reeuwijk heeft aan de hand van de Artis-bibliotheek, en samen met Redmond O’Hanlon, een boek geschreven over de geschiedenis van de evolutietheorie. Dat Darwin een van de belangrijkste namen is als het over evolutietheorie gaat is wel duidelijk. Maar hoe zit het met Alfred Russel Wallace? Wie in het Nederland van 2011 Charles

Reisschrijver Alexander Reeuwijk heeft aan de hand van de Artis-bibliotheek, en samen met Redmond O’Hanlon, een boek geschreven over de geschiedenis van de evolutietheorie. Dat Darwin een van de belangrijkste namen is als het over evolutietheorie gaat is wel duidelijk. Maar hoe zit het met Alfred Russel Wallace?

Wie in het Nederland van 2011 Charles Darwin zegt, zegt al snel Redmond O’Hanlon. De Britse natuurwetenschapper was in Nederland al bekend als vriend van Boudewijn Büch en schrijver van luchtige natuurwetenschappelijke reisboeken. Zijn naam als Darwin-expert vestigde hij in het Darwinjaar 2009, toen hij voor een televisie-serie van de VPRO Darwins Beaglereis overdeed. O’Hanlon vertelde in Beagle met zoveel verve over de evolutiereis die Darwin tussen 1831 en 1835 maakte, dat hij uitgroeide tot de ankerman van het programma.

Tijdens die reis biechtte O’Hanlon op te lijden aan een hardnekkig writer’s block. Enigszins verdekt is, met Darwin, Wallace en de anderen. Evolutie volgens Redmond O’Hanlon. toch zijn nieuwe boek verschenen. Reisschrijver Alexander Reeuwijk is weliswaar de auteur, maar uit de inleiding blijkt dat O’Hanlon de geestelijk vader is van zowel de inhoud als de structuur.

Dit boek over het evolutiedenken in de 18de en 19de eeuw wordt verteld aan de hand van de rijke collectie van de Artis-bibliotheek, die ook een groot deel van de schitterende illustraties in het boek leverde. De collectie werd waar nodig aangevuld met de privé-collectie van O’Hanlon. De structuur van het boek baseerde Reeuwijk op ‘enkele kartonnen mappen’ waarin het tastbare resultaat van O’Hanlons jarenlange evolutiestudie genoteerd stond.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 21 oktober 2011, pagina 14 - 15. U kunt het hele artikel hier lezen.