CDA’er Koppejan tegen uitzetting Mauro

CDA-Kamerlid Ad Koppejan kan zich niet voorstellen dat zijn fractie instemt met een gedwongen vertrek van de 18-jarige asielzoeker Mauro Manuel naar Angola. Dat meldt het Kamerlid vanavond op Twitter.

Twitter avatar adkoppejan Ad Koppejan Zojuist @RaymondKnops gesproken over #Mauro . Alle vertrouwen in zijn inzet. Kan mij niet voorstellen dat CDA fractie instemt met uitzetting

Eerder op de dag werd al duidelijk dat binnen het CDA ophef is ontstaan over de beslissing van de eigen CDA-minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers dat Mauro definitief het land uit moet. Zo gaf Kamerlid Kathleen Ferrier al aan overleg met haar fractie te willen over de kwestie. Dat fractie-overleg zou dan morgen moeten plaatsvinden, voor het debat met Leers over de kwestie. Ferrier wilde echter niet zeggen wat haar standpunt is.

Aanleiding van dat overleg is dat Raymond Knops, de fractiewoordvoerder in de zaak, zich vandaag uitsprak voor uitzetting van Mauro, terwijl het CDA eerder nog tegen was. Door de ommezwaai van het CDA is er een Kamermeerderheid voor de opstelling van minister Leers. Die liet vanmorgen weten dat hij alle opties heeft bekeken, maar dat dit niets heeft opgeleverd en Mauro terug moet naar Angola.

Net als Koppejan is Ferrier een van de ‘dissidenten’ in de CDA-fractie. Voor het aantreden van het huidige kabinet van VVD en CDA zeiden ze grote moeite te hebben met de samenwerking met gedoogpartner PVV. Ze gingen beiden uiteindelijk wel overstag.

Partijen als de PvdA en de ChristenUnie blijven ervan overtuigd dat er mogelijkheden zijn om Mauro in Nederland te laten blijven. Kamerleden Hans Spekman (PvdA) en Joël Voordewind (ChristenUnie) presenteerden vorige week een initiatiefwetsvoorstel om een verblijfsvergunning te garanderen aan minderjarige asielzoekers die door overheidsfouten langer dan acht jaar in de procedure zitten. De zaak-Mauro zou voor hen het belang van dergelijke wetgeving duidelijk maken.

Leers

Politiek verslaggever Derk Stokmans schrijft vandaag in NRC Handelsblad dat alle bewindslieden op asielzaken eens te maken krijgen met een moeizame en unieke zaak zoals die van Mauro. Ook oud-minister Rita Verdonk kwam in de problemen in een asielzaak:

“De duizenden asielzoekers zonder naam die jaarlijks door de molen van de immigratiedienst worden gehaald, leveren weinig politieke problemen op. Het is die ene, vaak jonge, asielzoeker die de tv-camera’s weet te bereiken en het imago van een minister blijvend bepaalt. En die de politicus, zo blijkt vaak later, slapeloze nachten bezorgt. Zo had Rita Verdonk de Kosovaarse gymnasiaste Taïda Pasic, die ondanks grootscheepse acties uiteindelijk door haar werd uitgezet. Het zoeken van publiciteit kan ook averechts werken.”