Breuk Cruijff en RvC na mislukken benoeming Van Basten

Johan Cruijff bracht tijdens het WK van 2006 een bezoekje aan het Nederlands Elftal dat toen onder leiding stond van Marco van Basten. Foto Bas Czerwinski

Er is een breuk ontstaan tussen Johan Cruijff en de overige vier leden van de Raad van Commissarissen van Ajax na het afketsen van de benoeming van Marco van Basten als technisch directeur bij de club. Dit meldt de NOS.

De NOS heeft de hand weten te leggen op een brief waarin de vier overige leden (Edgar Davids, Steven ten Have, Marjan Olfers en Paul Römer) Cruijff verwijten dat hij de benoeming van Van Basten heeft bemoeilijkt door allerlei aanvullende eisen te stellen. Hierdoor werd de benoeming uitgesteld. Cruijff ging niet in op een verzoek van de vier om alsnog met het besluit in te stemmen.

Cruijff zou onder andere hebben aangedrongen op het vormen van een adviesraad. Van Basten besloot uiteindelijk van de functie af te zien wegens de moeilijkheden. De vier overige leden van de Raad zouden Cruijff “trekken van onbehoorlijk bestuur” verwijten. Ook geven ze aan dat Cruijff op essentiële momenten bij Ajax niet aanwezig is.

Eerder ontstond er al ophef over de wekelijkse column van Cruijff in De Telegraaf. Cruijff wilde ook als commissaris zelf kunnen blijven bepalen wat hij schreef.