Birgit Schuurman overtuigt pas echt met humor

Pop

Birgit Schuurman. Gehoord: 24/10 Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee: birgitschuurman.nl ***

Haar carrière als zangeres mag totnogtoe moeizaam zijn verlopen, Birgit Schuurman laat het er niet bij zitten. De vooral als actrice bekende Schuurman draait nu met flair en zelfkennis een overtuigende show in elkaar.

In ‘Het Grote Verlangen’ zingt ze liedjes rond het thema verlangen, waarvan er nogal wat zijn in de pop en jazz. Dus zwerft ze van Liza Minnelli naar Jeff Buckley en onbekendere namen als Sophie Hunger. Vier muzikanten zorgen voor verrassende - een hoofdrol voor de melodica! - akoestische arrangementen.

Zo wordt Beyoncé’s Crazy In Love een doo-wopachtig liedje. Maar de lading van een nummer als Wild Is The Wind kan ze niet waarmaken, en ook de emotie in The Thrill Is Gone blijft dun. Schuurman heeft geen sterke stem noch de présence van een popzangeres.

Na de pauze doet ze waar ze het beste in is. Met veel humor brengt ze een niet mis te verstane medley over lust, die haar uiteindelijk smachtend op de bank doet belanden. De regie – Titus Tiel Groenestege en Genio de Groot – zorgde voor meer theatrale accenten. Na een mooi bezonnen moment in Heb Me Lief (Boeijen) volgt uitsmijter Business Time van het Amerikaanse komische duo Flight of the Concords, waarin Schuurmans hitsig oproept tot ‘zaken doen’ - hier uitgesproken als ‘saken doen’. Een beschaafde mooie vrouw zo vulgair zien doen, blijkt onweerstaanbaar.

    • Hester Carvalho