Berlusconi zet eurotop voor blok

Op de valreep heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi gisteravond een kabinetscrisis voorkomen. Na 48 uur van koortsachtig overleg over het door Europa geëiste „alomvattende hervormingspakket”, wist hij een mager deelakkoord over pensioenen te bereiken met coalitiepartner Umberto Bossi van de Lega Nord.

In antwoord op een ultimatum van de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy, zondag, zou Berlusconi vandaag een brief van vijftien pagina’s naar Brussel sturen. Daarin staat wat Italië al heeft gedaan en wat het de komende periode van plan is. Geen kant-en-klaarpakket, zoals ‘Merkozy’ eiste. Daarmee zet Berlusconi zijn Europese collega’s voor het blok. Zij moeten vanavond tijdens een top beoordelen of de in de brief genoemde intenties voldoende zijn om besmetting van Italië door de eurocrisis tegen te gaan.

Berlusconi ziet geen andere mogelijkheid om te overleven, afhankelijk als hij is van Bossi. Hij gokt erop dat Europa hem ermee laat wegkomen, omdat een afwijzing van het plan tot oncontroleerbare reacties op de markten kan leiden.

De premier zou in ruil voor Bossi’s beperkte concessies hebben ingestemd met het aftreden van de regering rond de jaarwisseling en vervroegde verkiezingen in maart volgend jaar. La Stampa en la Repubblica citeerden uit het gesprek onder vier ogen tussen de twee leiders. Het door de kranten als ‘geheim’ omschreven akkoord is niet bevestigd.

In het nieuws, eurotop: pagina 4-5

Den Haag over de euro: pagina 22

    • Bas Mesters