Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Berlusconi treedt rond de jaarwisseling af’ - woordvoerder premier ontkent

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi eerder deze maand. Hij zou volgens een geheime afspraak rond de jaarwisseling aftreden.
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi eerder deze maand. Hij zou volgens een geheime afspraak rond de jaarwisseling aftreden. Foto AP / Andrew Medichini

Berlusconi treedt rond de aankomende jaarwisseling af als premier, waarna Italië in maart 2012 vervroegd naar de stembus gaat. Dat zou de afspraak zijn die hij met coalitiepartner Umberto Bossi is overeengekomen, volgens Italiaanse media.

Bossi is de leider van de partij Lega Nord, coalitiepartner van Berlusconi. De afgelopen dagen liet hij het kabinet al wankelen omdat een akkoord met de premier over de economische hervormingen die het land er weer bovenop moeten krijgen uitbleef. Gisteren kwam dat akkoord er dan toch, maar de precieze inhoud ervan bleef onduidelijk.

Berlusconi heeft de steun van de Lega Nord hard nodig om hervormingen door te voeren die zijn Europese partners eisen van Italië. Het land moet namelijk de schuldenlast van 1,9 biljoen euro terugdringen en de economie een impuls geven. De druk op Berlusconi is hoog in zowel binnen- als buitenland. De premier moet vandaag, op de uiterst belangrijke EU-top, overtuigende bezuinigingen en hervormingen presenteren aan zijn Europese collega’s in Brussel, maar het lijkt er niet op dat dat gaat gebeuren.

Bossi dreigde zich voor het akkoord nog terug te trekken uit de coalitie omdat zijn partij tegen de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar is. Andere EU-landen zien de maatregel echter als noodzakelijk. Het lijkt er nu op dat Bossi uiteindelijk akkoord is gegaan omdat hij er het vertrek van Berlusconi en vervroegde verkiezingen voor terugkrijgt.

Berlusconi en Bossi hebben beiden nog niet gereageerd op de geruchten dat een vertrek van de premier aanstaande is.

Update 13:14: Een woordvoerder van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft vanmiddag ontkend dat Berlusconi van plan is af te treden.

Ook Lega Nord heeft de berichtgeving van La Repubblica tegengesproken. De partij zei tegen de BBC dat het een poging was van de Italiaanse krant om Berlusconi te ondermijnen.