Automobilisten doen proef met snelheidsslot

Het slot zou moeten worden ingebouwd bij bestuurders die de maximumsnelheid fors hebben overtreden.

Rijkswaterstaat test hoe het is om rond te rijden met een ‘snelheidsslot’. Dat systeem zorgt ervoor dat auto’s niet harder kunnen rijden dan de toegestane snelheid.

Zestig automobilisten uit Noord- en Zuid-Holland doen mee aan de proef. Hun bevindingen moeten uitwijzen of de snelheidsbegrenzer in de toekomst een sanctie kan worden die de rechter mag opleggen aan notoire hardrijders.

Wie nu de maximumsnelheid met meer dan 30 kilometer per uur overtreedt, kan zijn rijbewijs kwijtraken. Omdat sommige overtreders voor hun werk een auto nodig hebben, kan de rechter hen straks mogelijk voor de keus stellen: een auto zonder rijbewijs of een ‘beteugelde’ auto met rijbewijs.

Het slot krijgt via een navigatiesysteem de maximumsnelheid door en is gekoppeld aan de brandstoftoevoer. Drukt een automobilist het gaspedaal iets te diep in, dan mindert het apparaat de toevoer. Hierdoor blijft het voertuig keurig op de maximumsnelheid rijden. De begrenzer kan voor anderhalve minuut worden uitgeschakeld met een noodknop.

Onderzoeker Jan-Willem van der Pas van de TU Delft is enthousiast over het snelheidsslot. Het systeem zou volgens hem in alle auto’s moeten komen. „Dat zou tweehonderd verkeersdoden per jaar schelen.”

Volgens Van der Pas heeft een groot deel van de bevolking geen bezwaar tegen een ingebouwde begrenzer. Een groot onderzoek van de ANWB en de Belgische VAB wees onlangs uit dat de helft van de automobilisten positief is over een apparaat dat hen wijst op de maximumsnelheid. Een kwart ziet een ‘dwingend systeem’ wel zitten. (NRC)