Asielzoeker Mauro krijgt een studievisum

Daarmee kan Mauro Manuel toch bij een pleeggezin in Nederland blijven wonen.

. De minderjarige asielzoeker Mauro Manuel krijgt een studievisum van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hierdoor hoeft minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel, CDA) de achttienjarige Mauro geen verblijfsvergunning te geven en daarmee opnieuw een uitzondering te maken voor andere jonge asielzoekers in een soortgelijke situatie die uitgezet dreigen te worden. Dat meldt de NOS op basis van bronnen.

Gisteren presenteerden de PvdA en de ChristenUnie een initiatiefwet om minderjarige asielzoekers die door fouten van de overheid langer dan acht jaar in een procedure zitten, automatisch een verblijfsvergunning te geven. De partijen vinden dat kinderen niet de dupe mogen worden van de lange procedures. De PvdA en de ChristenUnie willen af van ad hoc-regelingen, zoals gebeurde bij de Afghaanse Sahar Hbrahim Gel. Vanwege haar zaak besloot Leers een uitzondering te maken voor verwesterde meisjes uit Afghanistan.

Na de zaak-Sahar ontstond er een discussie over Mauro. Hij woont al acht jaar bij een pleeggezin in Limburg, is aan zijn pleegouders en pleegbroertje gehecht, maar moest terug naar Angola. Leers wilde echter geen uitzondering maken voor de asielzoeker, omdat hij van mening is dat anderen zich in een ergere positie bevinden. De minister besloot in september echter wel de zaak-Mauro verder te onderzoeken. (NRC)