Ambtenaar mag trouwen homo's niet weigeren

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat ambtenaren niet mogen weigeren om homohuwelijken te sluiten. PVV-leider Geert Wilders zei gisteren dat zijn partij af wil van weigerambtenaren, net als onder meer D66, PvdA en GroenLinks.

Het kabinet heeft nog geen formeel standpunt over weigerambtenaren, het praat er binnenkort over. De VVD is tegen weigerambtenaren, het CDA vindt dat ambtenaren moeten kunnen weigeren homostellen te trouwen als een andere ambtenaar in dezelfde gemeente het huwelijk kan sluiten. Dit onderwerp ligt ook gevoelig bij de SGP, gedoogpartner van de coalitie in de Eerste Kamer.

Minister Van Bijsterveldt (Emancipatie, CDA) zei eerder dat zij weigeren niet wil verbieden. „Je kunt iemand die om geloofsredenen moeite heeft met het homohuwelijk niet dwingen twee mensen van hetzelfde geslacht te trouwen. Dat past niet bij het tolerante Nederland.”

Weigerkok: pagina 14-15