Noodverordening Amsterdam uit angst voor rellen Turken en Koerden

In Amsterdam geldt tot middernacht een noodverordening uit vrees voor de komst van relschoppers naar het Museumplein. Het samenscholingsverbod is ingesteld vanwege oproepen op internet door Turkse en Koerdische groepen om te gaan rellen. Een demonstratie op het plein is niet officieel aangemeld, laat de gemeente weten.

Rondom het Museumplein is veel politie op de been. De gemeente Amsterdam zegt daarmee eventuele incidenten snel aan te kunnen pakken. De demonstratie zou vanmiddag om 16.00 uur moeten beginnen.

Eerder op de dag riepen elf Turkse en Koerdische organisaties in een gezamenlijke verklaring al op om weg te blijven van het plein. Die oproep werd gesteund door de politie en de gemeente. De Turken en Koerden willen voorkomen dat de twee groeperingen met elkaar op de vuist gaan. “Wij willen geen import van het Turks-Koerdisch conflict naar Nederland en Amsterdam.”

Zaterdag werd na een demonstratie in Amsterdam een Koerdisch centrum belaagd door zo’n tachtig Turkse jongeren. Meerdere mensen raakten gewond. Er werden vijf mensen opgepakt. Turkse en Koerdische organisaties veroordelen het gebruikte geweld.

Turkije en het Koerdische volk, dat verspreid leeft over voornamelijk Turkije, Irak, Syrië en Iran, staan al langer op gespannen voet met elkaar. Vorige week woensdag kwamen 26 Turkse militairen om het leven bij aanvallen van Koerdische rebellen op politie- en legerposten langs de grens met Irak.