Zwembaden roepen een romantisch oergevoel op

fotoboek

Pim Vuik: Tidal Pools

€95,- (bestellen via vipsart.nl) ***

Sommige boeken zijn bijna geen fotoboeken meer, maar door te bladeren kunstwerken. Door de toenemende drukmogelijkheden en de steeds grotere interesse in fotoboeken, worden grenzen opgezocht. Het fotoboek is dan geen representatie van het werk, maar het werk zelf. Geen catalogus, maar een fotoboek dat je zou willen inlijsten en aan de muur hangen.

Zo ook het boek Tidal Pools van Pim Vuik over getijdenzwembaden. Al in de 19de eeuw werden deze zwembaden, die gebruikmaakten van het eb en vloed van de zee, langs de kust gecreëerd. Sommige baden zijn gemaakt van gemetselde muurtjes of uitgehakte kommen, andere zijn betonnen bakken in de zee. Bij vloed stromen ze vol en door de constructies lopen ze bij eb niet meer leeg. Zo is er een beschermde plek om toch in de zee langs woeste kusten te kunnen zwemmen. Voor het project heeft Vuik in zes jaar tijd 140 van dit soort baden gefotografeerd.

Het boek is 50 bij 37,5 centimeter groot en bevat vierentwintig foto’s, die allemaal een hele spread vullen. Het boek is opgedeeld in hoofdstukken per land. Alle foto’s zijn in kleur en Vuik is in staat gebleken om elk bad op de meest optimale manier in zijn fantastische landschappelijke omgeving te fotograferen. De zon is altijd fel en de kusten altijd woest, waardoor de beelden appelleren aan een soort romantisch oergevoel, met prachtige kleurtonen. Hoewel sommige baden al ruim een eeuw oud zijn, passen ze goed in de huidige tijdgeest van duurzaamheid en de behoefte om de wildernis in zijn meest natuurlijke vorm te ervaren.

Het onderwerp sleurt je mee, maar het boek lijkt zijn doel voorbij te streven. Het is bijna onhandelbaar groot. En juist doordat je door dat formaat met je neus op de foto’s wordt gedrukt, kan je eigenlijk niet genoeg afstand nemen om echt van de foto’s te genieten. Onwillekeurig trekken onbelangrijke details de aandacht en gaan te digitale bewerkingen in de beelden je irriteren. De teksten voorin worden tot monumentale verhalen opgeblazen, maar als je ze leest blijkt dat ze inhoudelijk die gewichtigheid niet rechtvaardigen. De prijs maakt het boek niet toegankelijker, terwijl fotografie juist zo’n toegankelijk kunstmedium kan zijn.

Sterre Sprengers

De tentoonstelling over dit fotoproject is nog te bezoeken tot 1 nov. in V!P’s International Art Galleries in Rotterdam.