Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Zijlstra: Minder kunststudenten

Het is goed het aantal eerstejaars in de kunstopleidingen te verminderen, met het oog op de krimpende arbeidsmarkt. Dat schrijft staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) in een brief aan de Kamer, in een reactie op een plan van de opleidingen zelf.

In dat zogeheten sectorplan stellen de opleidingen onder meer voor het aantal studenten autonome beeldende kunst met ingang van 2012 met een kwart terug te brengen en het aantal studenten klassieke en jazzmuziek met 10 procent te reduceren.

Vorig schooljaar waren er 543 eerstejaars beeldende kunst, 288 voor dans en 1.002 voor muziek – op een totaal van 5.491 eerstejaars in het kunstvakonderwijs, waar de opleidingen variëren van games tot barokviool. In totaal telt het kunstvakonderwijs circa 21.000 studenten.

„Ik ben me ervan bewust dat de instellingen pijnlijke beslissingen hebben moeten nemen om hiertoe te komen”, schrijft Zijlstra. „Met deze keuzes geven de instellingen gehoor aan de geluiden in de samenleving en in de cultuursector.”

Vanuit de kunstsector zelf dringt men er al enige tijd op aan minder kunststudenten op te leiden. Ook moeten de opleidingen beter aansluiten op de arbeidsmarkt.

Zijlstra vindt wel dat de opleidingen duidelijker moeten maken hoe ze beter onderwijs kunnen leveren en op welke wijze ze meer kunnen samenwerken. „De inhoudelijke richting van het sectorplan waardeer ik”, stelt Zijlstra. Maar hij vindt dat „een inhoudelijke verdiepingsslag” nodig is. Daarmee bedoelt hij dat er behalve naar de samenwerking tussen de hogescholen ook wordt gekeken naar het draagvlak in het werkveld. Verder moeten de toekomstplannen aansluiten bij de ambities van het kabinet „op het gebied van ondernemerschap”. Het kabinet wil dat de kunstsector zich meer richt op de markt en minder op subsidies van de overheid.

Of de scholen het geld dat ze besparen door minder eerstejaars aan te nemen mogen investeren in het eigen onderwijs, hangt volgens staatssecretaris Zijlstra af van de vervolgplannen. De bewindsman wil onderzoeken of hij daarbij een ‘bonus-malusregeling’ kan hanteren.

Hij wil dat de HBO-raad nog dit najaar met een aanzet voor die vervolgplannen komt en dat de scholen vóór de zomer van 2012 prestatieafspraken per instelling maken.