Yoda praat als muppet

Starwars: Episode I - The Phantom Manice. RTL 7, 20.30-23.05. Direct daarna Episode II, 23.05-01.50.

Zo vaak gezien en al zo vaak op tv geweest. En toch blijft het leuk: RTL7 zendt deze week alle Episodes uit. Zeker bij de oudste Star Wars-films loont het de moeite om op details te letten. Op het zenuwachtige gedraai van de menselijke robot C-3PO. Of op Jedi-meester Yoda: dezelfde stem als Muppet Fozzie Bear. Op het geluid van die lichtzwaarden. En natuurlijk het gehijg van Darth Vader. Allemaal moderne iconen geworden.

In 1977 sloeg de eerste Star Wars-film in als een bom. Niet alleen door de trucages (de ruimtegevechten!) en de muziek (pam, pam, pam, pampadam), maar ook door die geheimzinnige kosmische mythologie (de Kracht!). Dat was toen nog bijzonder. Later werd het gewoon fijne spannende sciencefiction. Of toch fantasy?

Hendrik Spiering

    • Hendrik Spiering