Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Wikileaks uit de lucht

De klokkenluiderswebsite moet snel fondsen werven om te kunnen overleven, aldus oprichter Assange.

De klokkenluiders van Wikileaks stoppen door acuut geldgebrek tijdelijk met het publiceren van geheime staatsdocumenten. Dat heeft de door Julian Assange opgerichte club gisteren bekendgemaakt. Het besluit om te stoppen is volgens de organisatie noodgedwongen en de schuld van bedrijven die wereldwijd het betalingsverkeer domineren, zoals Bank of America, Visa, Mastercard, PayPal en Western Union. Die in de VS gevestigde bedrijven hebben sinds december vorig jaar donaties aan Wikileaks tegengehouden, nadat de organisatie op grote schaal diplomatieke post van Amerikaanse ambassades openbaar had gemaakt. Assange spreekt van een „willekeurige en illegale financiële blokkade”. „Deze aanval heeft 95 procent van onze inkomsten vernietigd”, aldus Assange, die spreekt van „tientallen miljoenen dollars aan verloren donaties”. Om de gevolgen van de blokkade teniet te doen, moet zijn organisatie nu „agressief fondsen werven”. Wikileaks is over de kwestie rechtszaken begonnen in IJsland, Denemarken, Groot-Brittannië, de VS en Australië en heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie. (BBC)