WikiLeaks stopt om fondsen te werven

Het einde van klokkenluiderswebsite WikiLeaks lijkt nabij. Als WikiLeaks geen manier vindt om onder de blokkade [van Amerikaanse financiële bedrijven, red] uit te komen, zullen we begin volgend jaar niet verder kunnen”, zei oprichter Julian Assange gisteren tijdens een persconferentie in de Londense Frontline Club.

Assange kondigde aan dat de website de publicatie van geheime documenten per direct opschort. Hij gaat zich volledig richten op het inzamelen van geld om te zorgen dat de website blijft bestaan.

Na de publicatie van 250.000 geheime documenten van Amerikaanse ambassades eind vorig jaar, blokkeerde het ene na de andere bedrijf de betalingen aan WikiLeaks. MasterCard, Visa, Bank of America, Western Union en PayPal zorgden ervoor dat de donaties aan de website opdroogden en de organisatie zonder geld kwam te zitten.

Assange zei gisteren dat de blokkade WikiLeaks heeft beroofd van 95 procent van het geld dat de organisatie had kunnen ontvangen. WikiLeaks is zo „tientallen miljoenen dollars aan donaties” misgelopen „in een tijd van ongekende kosten”. WikiLeaks-woordvoerder Kristinn Hrafnsson noemt deze schatting conservatief, aangezien WikiLeaks in 2010 gemiddeld per maand 100.000 euro aan donaties kreeg, terwijl dat in 2011 daalde naar 6.000 a 7.000 euro per maand.

Elk bedrijf heeft zijn eigen uitleg voor de blokkade. WikiLeaks heeft er vaak op gewezen dat MasterCard en Visa wel betalingen aan de Ku Klux Klan en de extreem-rechtse British National Party behandelen, en dat WikiLeaks nooit is veroordeeld.

Assange onderneemt naar eigen zeggen juridische stappen tegen de blokkade in IJsland, Denemarken, Groot-Brittannië, de VS en Australië, en heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen machtsmisbruik. Op 28 november wil WikiLeaks weer opengaan voor het indienen van geheime documenten.