Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Water zorgt voor grote problemen in Bangkok

De toestand in de Thaise hoofdstad Bangkok wordt nijpender nu het waterpeil er blijft stijgen.

Andere delen van het land worden al enkele weken geteisterd door overstromingen maar het laag gelegen Bangkok was tot vorige week grotendeels gespaard gebleven. Sinds juli hebben de overstromingen aan 366 mensen het leven gekost.

De regering kondigde vandaag een vijfdaagse vakantie aan, die inwoners van Bangkok en van andere getroffen provincies in de gelegenheid moet stellen voorlopig een verblijfplaats elders te vinden.

Veel mensen proberen hun huizen te beschermen met zandzakken. Ook hebben bewoners op grote schaal gehamsterd, waardoor sommige supermarkten niet veel meer hebben aan te bieden. De winkels ondervinden ook problemen bij hun bevoorrading met nieuwe artikelen.

De autoriteiten proberen het grootste deel van Bangkok, dat zo'n twaalf miljoen inwoners telt, te sparen door water langs de hoofdstad te voeren in plaats van er doorheen.

Maar de bevolking in omliggende gebieden heeft al geprotesteerd dat ze niet willen dat hun wijken worden opgeofferd om Bangkok voor het wassende water te vrijwaren. Het merendeel van Bangkok is op het ogenblik nog droog.

Vanmorgen begon ook het tweede vliegveld van Bangkok, dat vooral binnenlandse vluchten verzorgt, onder te lopen. Vooralsnog is het niet gesloten. De internationale luchthaven wordt tot dusverre niet bedreigd. Inwoners van een wijk in het noorden van de stad kregen gisteren opdracht om hun woningen te verlaten, nadat een plaatselijke dijk was doorgebroken.

Ook veel industrieterreinen in de omgeving van de hoofdstad zijn ondergelopen. Zo’n 650.000 mensen zijn daardoor tijdelijk werkloos geworden. De schade wordt nu al op miljarden euro’s geraamd. De regering heeft al een bedrag van 225 miljard baht, (ruim vijf miljard euro) uitgetrokken voor hulp aan de getroffen gebieden. (Reuters, AP, AFP)