Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Rampen

Wachten onder de puinhopen

Yunus, a 13-year-old earthquake survivor with a hand of a victim on his shoulder, waits to be rescued from under a collapsed building by rescue workers in Ercis, near the eastern Turkish city of Van, early October 24, 2011. More than 100 people were confirmed killed and hundreds more feared dead on Sunday when a powerful earthquake hit southeast Turkey, flattening buildings and leaving survivors crying for help from under the rubble. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY - Tags: DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY)
Yunus, a 13-year-old earthquake survivor with a hand of a victim on his shoulder, waits to be rescued from under a collapsed building by rescue workers in Ercis, near the eastern Turkish city of Van, early October 24, 2011. More than 100 people were confirmed killed and hundreds more feared dead on Sunday when a powerful earthquake hit southeast Turkey, flattening buildings and leaving survivors crying for help from under the rubble. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY - Tags: DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

De dertien jaar oude Yunus lag sinds zondagmiddag onder het puin in de Turkse stad Van. Gisterochtend werd hij gered. Op zijn schouder de hand van een (vermoedelijk overleden) slachtoffer.

Het dodental bij de aardbeving in Oost-Turkije is inmiddels opgelopen tot 272. Circa 1.300 mensen raakten gewond. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken gisteren laten weten. Het aantal doden is vooralsnog lager dan aanvankelijk gedacht. Gisteren schatte het Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute (KOERI) nog dat er 500 tot 1.000 doden waren. De aardbeving had een kracht van 7,2 op de schaal van Richter en het epicentrum lag op een diepte van twintig kilometer. Dat is relatief ondiep en maakt de kans op schade en slachtoffers groot.

Naar verwachting loopt het aantal dodelijke slachtoffers de komende dagen dan ook op. Gisteren zijn vier slachtoffers onder het puin vandaan gehaald. De volgende 48 uur zijn cruciaal om andere slachtoffers te bevrijden. De temperatuur daalt ’s nachts tot een paar graden boven nul.

In de zwaarst getroffen steden, Van en Ecris, zijn hijskranen ingezet. Bewoners van de getroffen regio graven met schoppen, slachtoffers worden getraceerd met behulp van mobieltjes. Hulporganisaties zijn druk bezig tenten, veldhospitalen en keukens op te zetten voor de duizenden daklozen.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad