Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht

DESPERATE HOUSEWIVES seizoen 8 foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Foto uitsluitend vrij van rechten voor redactioneel gebruik ter promotie van het programma tot 1 maand na uitzending. Commercieel gebruik verboden.
DESPERATE HOUSEWIVES seizoen 8 foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Foto uitsluitend vrij van rechten voor redactioneel gebruik ter promotie van het programma tot 1 maand na uitzending. Commercieel gebruik verboden. SBS

Film

Half Nelson (Ryan Fleck, 2006, VS). Dan Dunne is een leraar die zich tot het uiterste inzet voor de leerlingen van zijn zwarte klas, die hun echt iets probeert te leren over de sociale geschiedenis van Amerika, niet alleen wat in de schoolboekjes staat, en die daarbij ook nog de meisjes van het basketbalteam coacht. Hij is alleen zelf vertwijfeld over zijn bestaan, rookt crack om die twijfel te dempen en wordt net op tijd gevonden door een van zijn leerlingen. Roerend. BBC 1, 01.00-02.40u.

Informatief

Tatort regenwald - Undercover gegen die Holzmafia. Film over milieuactivist Alexander von Bismarck, die een illegale handelsketen blootlegt van illegaal gekapt hout. In de laatste oerbossen van Madagaskar wordt op grote schaal kostbaar hout gekapt. Via handelaren verdwijnt het veelal richting China, waar het voornamelijk wordt gebruikt in de bouw van muziekinstrumenten die vervolgens naar het westen geëxporteerd worden. Ook Europese instrumentbouwers zouden werken met palissander, ebben en rozenhout dat via illegale handel in de EU wordt ingevoerd.Arte, 20.15-21.05u.

Drie generaties. Serie over families waarin minstens drie generaties hetzelfde beroep uitoefenen. Vanavond de familie van Marcel Maenhaut, die ooit beroepsmilitair werd om een opleiding te volgen als piloot in Texas. Hij tekende bij Sabena. Ook zijn zonen Paul en Peter studeerden voor piloot. Hun zonen Maarten en Stijn deden hetzelfde. Hun carrière is op een keerpunt gestart: toen Sabena failliet ging, moesten ze beslissen of ze hun dure studie al dan niet zouden voortzetten. Canvas, 20.40-21.10u.

James May’s Man Lab. Nieuwe serie van het programma waarin James May de moderne man elementaire vaardigheden probeert bij te brengen. Zoals: hoe vind je de juiste route over drassig heideveld als je net ontsnapt bent uit Dartmoor Prison en vastgeketend bent aan een medegevangene, met behulp van slechts een kompas en een stafkaart; hoe bouw je een biljart van leisteen; en hoe onthoud je de namen van alle mensen die je ontmoet op een feestje?BBC 2, 21.00-22.00u.

Code-breakers: the lost heroes of Bletchley Park. Documentaire over een van de grootste intellectuele wapenfeiten uit WO II. In 1943 kraakten een 24-jarige student wiskunde en een ingenieur van de Posterijen de door Hitler persoonlijk gebruikte code – niet Enigma, maar een nog moeilijker te kraken systeem. Het ontcijferen van die code had gevolgen voor de uitkomst van de Slag om Koersk en speelde een rol bij de landingen in Normandië op D-Day. Het had zelfs nog invloed op het verloop van de Koude Oorlog, reden waarom de prestatie van de twee mannen nooit aan de grote klok werd gehangen.BBC 2, 22.00-23.00u.

Young nuns. Documentaire over jonge vrouwen die non worden. De 23-jarige, pas afgestudeerde Clara besluit, tot verbazing van haar jaargenoten, tot een contemplatieve orde toe te treden. Voormalig model Catherine is 25 en wil al vanaf haar vroege jeugd non worden. Maar wil ze daarvoor een huwelijk en het moederschap opofferen? En zuster Jacinta ging op haar 28ste het klooster in. Ze is lid van The Franciscan Sisters of the Renewal, een religieuze orde in Groot-Brittannië waarvan de leden een gemiddelde leeftijd van slechts 30 jaar hebben. BBC 1, 23.35-00.20u.

37º – Mein erstes Mal. Documentaire die liefdesparen van verschillende leeftijden volgt voor- en nadat ze voor de eerste keer met elkaar het bed hebben gedeeld. De mannen en vrouwen praten over hun wensen, angsten en twijfels. Volgens deskundigen stellen jongeren hun eerste gedeelde seksuele betrekkingen tegenwoordig wat langer uit en gebruiken ze vaker een voorbehoedsmiddel.ZDF, 00.00-00.30u.

Amusement

Le vernis craque. Dramaserie waarin beroemde schilderijen tot leven worden gebracht. In de vanavond uitgezonden eerste twee afleveringen eerst Le Déjeuner des Canotiers van Auguste Renoir, in 1881 geschilderd op het terras van de herberg van Père Fournaise in Chatou, dichtbij Versailles, aan de oever van de Seine. In het tweede deel (om 22.01u) komt Au bal du Moulin de la Galette tot leven van Henri de Toulouse-Lautrec: de eind negentiende eeuw populaire, zij het louche dansgelegenheid bovenaan de Rue Lepic in Montmartre. Toulouse-Lautrec bezocht het bij voorkeur in de avond, wanneer de kans op een messengevecht of roofoverval er groter was. TV5, 21.02-23.00u.

Death in Paradise. Eerste aflevering van nieuwe, achtdelige politieserie die zich afspeelt op het (gefingeerde) paradijselijke Caraïbische eiland Saint-Marie. DI Richard Poole (Ben Miller) heeft de pest aan zon, zee en strand. Helaas voor hem wordt hij naar het eiland gestuurd nadat daar in een aan de binnenkant afgesloten kamer een vermoorde Britse politieagent is gevonden. BBC 1, 22.00-23.00u.