uitgelicht

FOTO BAS CZERWINSKI
FOTO BAS CZERWINSKI

Film

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (George Lucas, 1999, VS). Vierde, door de kritiek zuinig ontvangen maar door het publiek massaal omarmde Star Wars-film is dus het eerste deel van de trilogie die voorafgaat aan Lucas’ drietal SF-klassiekers uit de late jaren zeventig. Jedi-ridder Liam Neeson ontdekt De Kracht in 12-jarige half-wees Anakin, de latere Darth Vader. Alom actie en state-of-the-art-specials effects. Menigeen vond het speelgoed beter dan de film. RTL7, 20.30-23.05u.

Star Wars: Episode II- The Attack of the Clones (George Lucas, 2002, VS). Na The Phantom Menace het tweede deel van de nieuwe trilogie waarin verteld wordt wat voorafging aan de fameuze eerste Star Wars-trilogie. Anakin Skywalker (Hayden Christensen), de latere vader van Luke, is nu negentien en leert de romantiek kennen. In de computer vervaardigde spektakelscènes worden gepaard aan bordkartonnen drama en het avontuur is verworden tot een cursus pompeuze mythologie.RTL7, 23.05-01.50u.

Half Nelson (Ryan Fleck, 2006, VS). Dan Dunne is een leraar die zich tot het uiterste inzet voor de leerlingen van zijn zwarte klas, die hun echt iets probeert te leren over de sociale geschiedenis van Amerika, niet alleen wat in de schoolboekjes staat. Daarbij coacht hij ook nog de meisjes van het basketbalteam. Hij is alleen zelf vertwijfeld over zijn bestaan, rookt crack om die twijfel te dempen en wordt net op tijd gevonden door een van zijn leerlingen. Roerend.BBC 1, 01.00-02.40u.

Informatief

Drie generaties. Serie over families waarin minstens drie generaties hetzelfde beroep uitoefenen. Vanavond de familie van Marcel Maenhaut, die ooit beroepsmilitair werd om een opleiding te volgen als piloot in Texas. Hij tekende bij Sabena. Ook zijn zonen Paul en Peter studeerden voor piloot. Hun zonen Maarten en Stijn deden hetzelfde. Hun carrière is op een keerpunt gestart: toen Sabena failliet ging, moesten ze beslissen of ze hun dure studie al dan niet zouden voortzetten. Canvas, 20.40-21.10u.

James May’s Man Lab. Nieuwe serie van het programma waarin James May de moderne man elementaire vaardigheden probeert bij te brengen. Zoals: hoe vind je de juiste route over een drassig heideveld als je net ontsnapt bent uit Dartmoor Prison en vastgeketend bent aan een medegevangene, met behulp van slechts een kompas en een stafkaart; hoe bouw je een biljart van leisteen; en hoe onthoud je de namen van alle mensen die je ontmoet op een feestje?BBC 2, 21.00-22.00u.

Code-breakers: the lost heroes of Bletchley Park. Documentaire over een van de grootste intellectuele wapenfeiten uit WO II. In 1943 kraakten een 24-jarige student wiskunde en een ingenieur van de Posterijen de door Hitler persoonlijk gebruikte code – niet Enigma, maar een nog moeilijker te kraken systeem. Het ontcijferen van die code had gevolgen voor de uitkomst van de Slag om Koersk en speelde een rol bij de landingen in Normandië op D-Day. Het had zelfs nog invloed op het verloop van de Koude Oorlog, reden waarom de prestatie van de twee mannen nooit aan de grote klok werd gehangen. BBC 2, 22.00-23.00u.

Young nuns. Documentaire over jonge vrouwen die non worden. De 23-jarige, pas afgestudeerde Clara besluit tot een contemplatief klooster toe te treden. Voormalig model Catherine is 25 en wil al vanaf haar vroege jeugd non worden. Maar wil ze daarvoor een huwelijk en het moederschap opofferen?BBC 1, 23.35-00.20u

Amusement

Le vernis craque. Dramaserie waarin beroemde schilderijen tot leven worden gebracht. In de vanavond uitgezonden eerste twee afleveringen eerst Le Déjeuner des canotiers van Auguste Renoir, in 1881 geschilderd op het terras van de herberg van Père Fournaise in Chatou, dichtbij Versailles, aan de oever van de Seine. In het tweede deel (om 22.01u) komt Au bal du Moulin de la Galette van Henri de Toulouse-Lautrec tot leven: de eind negentiende eeuw populaire, louche dansgelegenheid in Montmartre, die Toulouse-Lautrec bij voorkeur ’s avonds bezocht, als de kans op messengevechten en roofovervallen er groot was. TV5, 21.02-23.00u.

Death in Paradise. Eerste aflevering van nieuwe, achtdelige politieserie die zich afspeelt op het (gefingeerde) paradijselijke Caraïbische eiland Saint-Marie. Richard Poole (Ben Miller) heeft de pest aan zon, zee en strand. Helaas voor hem wordt hij naar het eiland gestuurd nadat daar in een aan de binnenkant afgesloten kamer een vermoorde Britse politieagent is gevonden.BBC 1, 22.00-23.00u.