Tony Blair wordt adviseur Kazachstaanse regering

De Britse oud-premier Tony Blair gaat als economisch en politiek adviseur werken voor de voormalige Sovjetrepubliek Kazachstan. Dat heeft een woordvoerder van het Kazachstaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. Voor Blair is het zonder meer een opmerkelijke carrièrestap: Kazachstan is rijk aan olie, maar arm aan democratische traditie. Het land wordt sinds de ontbinding van het Sovjetimperium geleid door de 71-jarige Noersoeltan Nazarbajev. Volgens de Kazachstaanse regeringswoordvoerder hebben „verschillende hoge vertegenwoordigers gereageerd op een voorstel van de Kazachstaanse regering”. Tijdens een persconferentie noemde hij Blair bij naam. Volgens Britse media krijgt de oud-premier zo’n 8 miljoen pond (9,2 miljoen euro) per jaar voor zijn diensten. De woordvoerder wilde dit gisteren niet bevestigen. (AFP)