Tony Blair wordt adviseur Kazachstaanse regering

A policeman directs traffic as vehicles drive along a flooded street in central Bangkok October 24, 2011. Thailand is struggling with its worst flooding in 50 years, which has affected a third of its provinces and could swamp more of its densely populated capital, Bangkok, if water flowing from the north and heavy rain cause canals to burst their banks. REUTERS/Damir Sagolj (THAILAND - Tags: ENVIRONMENT DISASTER)
A policeman directs traffic as vehicles drive along a flooded street in central Bangkok October 24, 2011. Thailand is struggling with its worst flooding in 50 years, which has affected a third of its provinces and could swamp more of its densely populated capital, Bangkok, if water flowing from the north and heavy rain cause canals to burst their banks. REUTERS/Damir Sagolj (THAILAND - Tags: ENVIRONMENT DISASTER) REUTERS

De Britse oud-premier Tony Blair gaat als economisch en politiek adviseur werken voor de voormalige Sovjetrepubliek Kazachstan. Dat heeft een woordvoerder van het Kazachstaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. Voor Blair is het zonder meer een opmerkelijke carrièrestap: Kazachstan is rijk aan olie, maar arm aan democratische traditie. Het land wordt sinds de ontbinding van het Sovjetimperium geleid door de 71-jarige Noersoeltan Nazarbajev. Volgens de Kazachstaanse regeringswoordvoerder hebben „verschillende hoge vertegenwoordigers gereageerd op een voorstel van de Kazachstaanse regering”. Tijdens een persconferentie noemde hij Blair bij naam. Volgens Britse media krijgt de oud-premier zo’n 8 miljoen pond (9,2 miljoen euro) per jaar voor zijn diensten. De woordvoerder wilde dit gisteren niet bevestigen. (AFP)