‘Syrië op jacht naar dissidenten in Libanon’

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Syrië de afgelopen weken militaire acties uitgevoerd in buurland Libanon. Syrië zou op jacht zijn naar opstandelingen tegen het regime van president Assad. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie vannacht laten weten, aldus persbureau AFP.

Volgens de woordvoerder zijn Syrische dissidenten mogelijk zijn gedood.

“Wij zijn diep bezorgd over aanwijzingen dat Syrische dissidenten gevangen zijn genomen en mogelijk zijn gedood tijdens operaties in de buurt van de grens met Libanon.”

Deze maand kwam de Syrische oppositie met vergelijkbare beschuldigingen. Veiligheidstroepen zouden een Syriër hebben doodgeschoten net over de grens met Libanon.

Assad is al bijna acht maanden bezig een opstand tegen zijn regime met harde hand neer te slaan. Volgens de Verenigde Naties zijn er bij de onlusten in het land meer dan 3.000 doden gevallen sinds maart, waaronder ten minste 187 kinderen.

Volgens onze buitenlandredacteur Carolien Roelants zijn de banden tussen beide landen goed. Roelants:

“De Syrische bemoeienis met Libanon is al een tijdje aan de gang. Het leger heeft een deel van het land tot 2005 bezet, maar sindsdien zijn de banden tussen de Libanese veiligheidsdiensten, het leger en het Syrische regime goed gebleven. De laatste tijd hoor je ook berichten over uitlevering van Syriërs door Libanon.”