Strengere eisen aan plastisch chirurg

Vanaf volgende week gelden nieuwe kwaliteitsnormen voor alle privéklinieken.

Privéklinieken die plastische chirurgie aanbieden, moeten zich vanaf 1 november houden aan voorgeschreven normen. Zo moeten klinieken voortaan vermelden hoeveel patiënten complicaties ondervonden na een operatie en hoeveel patiënten sterven als gevolg van een operatie. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie heeft de kwaliteitsnormen opgesteld.

Tot nu toe mochten alle artsen plastisch-chirurgische ingrepen doen. Volgens de nieuwe normen mogen alleen daartoe opgeleide plastisch chirurgen dat. Bovendien moeten ze een minimaal aantal keer per jaar een bepaald soort operatie doen om die te mogen blijven doen. Iemand die veel borstoperaties doet maar minder neuscorrecties mag in de toekomst bijvoorbeeld alleen nog borstoperaties doen. Een andere norm voor de plastisch chirurgen is dat ze obese patiënten, die bijvoorbeeld liposuctie willen, bij een bepaald gewicht moeten doorsturen naar een ziekenhuis.

Er gebeuren weleens ongelukken in de plastische chirurgie. Zo stierf in 2007 een 21-jarige vrouw na een liposuctieoperatie in een Utrechtse privékliniek. Tijdens de behandeling – waarbij overtollig vet wordt weggezogen – deden zich complicaties voor die het nodig maakten om de vrouw over te brengen naar het UMC Utrecht. Na aankomst overleed ze.

Ongeveer de helft van de 244 privéklinieken behandelt ook kinderen. De inspectie heeft ook de Vereniging voor Kindergeneeskunde gevraagd om normen op te stellen voor het minimale aantal kinderen dat een kliniek per jaar moet behandelen om verantwoorde zorg te kunnen bieden. (NRC)