Iedere kerkdienst beginnen met Toon Tellegen

Klaas Hendrikse (1947) is een schrijvende dominee in Middelburg en Zierikzee. Zijn boek God bestaat niet en Jezus is zijn zoon verschijnt komende week. NRC interviewde hem.

Scheiding

„Mozes is altijd mijn maatje geweest. Zijn omzwervingen in de woestijn heb ik bijna letterlijk herkend. De wanhoop. De oases. Het schelden op God. Toen mijn vrouw Dea en ik scheidden, heb ik het allemaal gevoeld. Het proces van losmaken en terugverlangen naar – hoe heet het ook weer, daar is een uitdrukking voor – de vleespotten van Egypte. Het weeë gevoel van pijn, schuldgevoel, de steken in je hart als je aan de kinderen denkt. Ik heb dat allemaal op dat woestijnverhaal gelegd. Ik zag mezelf lopen. Prachtig, prachtig. Of, prachtig? In ieder geval levensecht. Nou, dan kun je er over preken, hoor!”

Kerkorde

„Mijn tegenstanders in de Protestantse Kerk in Nederland hebben gelijk. Als je hoort wat ik zeg en de kerkorde erop naslaat, dan moet ik de Kerk uit. Óf je verandert de orde, óf ik moet eruit. Het landelijk bestuur van de PKN heeft geen van beide gedaan. Typisch de Kerk.

„Mijn gemeenten in Zierikzee en Middelburg stonden vierkant achter mij, dan is het vrijwel onmogelijk een predikant de Kerk uit te krijgen. Als ik een katholieke priester was geweest, had ik allang een simpele marsorder uit Rome gekregen. Net als Gijsen: hup, naar IJsland met jou.”

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Zaterdag 22 oktober 2011, pagina 20 - 21. Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.

    • een onzer redacteuren