Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rutte: bij de Europese top gaan we knokken voor onze belangen

Caption: German Chancellor Angela Merkel, right, speaks with, from left to right, Luxembourg's Prime Minister Jean-Claude Juncker, Irish Prime Minister Enda Kenny, European Central Bank President Jean-Claude Trichet and Dutch Prime Minister Mark Rutte during a roundtable meeting of eurozone members at an EU summit in Brussels on Sunday, Oct. 23, 2011. Greece's prime minister is pleading with European leaders in Brussels to act decisively to solve the continent's debt crisis. At a summit Sunday, the leaders are expected to ask banks to accept huge losses on Greek bonds to ease the pressure on the country, and to raise billions more in capital to weather those losses. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Caption: German Chancellor Angela Merkel, right, speaks with, from left to right, Luxembourg's Prime Minister Jean-Claude Juncker, Irish Prime Minister Enda Kenny, European Central Bank President Jean-Claude Trichet and Dutch Prime Minister Mark Rutte during a roundtable meeting of eurozone members at an EU summit in Brussels on Sunday, Oct. 23, 2011. Greece's prime minister is pleading with European leaders in Brussels to act decisively to solve the continent's debt crisis. At a summit Sunday, the leaders are expected to ask banks to accept huge losses on Greek bonds to ease the pressure on the country, and to raise billions more in capital to weather those losses. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) Premier Mark Rutte afgelopen zondag tijdens de EU-top in Brussel in overleg met andere Europese leiders over een reddingsplan voor de eurozone. Foto AP / Geert Vanden Wijngaert

Morgen gaat de Nederlandse delegatie “knokken” voor de belangen van “ons mooie land”.

Dat zei premier Mark Rutte vanavond in de Tweede Kamer tijdens het debat over de top. In Brussel wordt morgen gesproken over een plan voor de redding van de eurozone. Volgens Rutte is het een bijeenkomst “van het allergrootste gewicht” want Europa zit “met een enorme crisis”. De schuldencrisis in Griekenland en de rest van Zuid-Europa kan namelijk grote gevolgen hebben voor de welvaart in Nederland, zei Rutte. Maar, benadrukte hij, “Nederland behoort tot de sterkste economieën ter wereld”. Ons land moet zich volgens de premier daarom niet “in de put” laten praten, al hebben “we een grote crisis op te lossen”.

Onze politiek verslaggever Erik van der Walle was aanwezig bij het debat in de Tweede Kamer en twitterde mee.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Rutte: eurotop morgen een van de belangrijkste ooit. Maar laten we elkaar niet in de put praten: ned economie behoort tot sterkste vd wereld
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Afsluiting rutte: ik heb goed naar de kamer geluisterd. Morgen (eurotop) gaan we knokken voor belangen van ons mooie land.

Rutte vertelde de Kamer dat er op de top in Brussel vier dingen moeten gebeuren: de Griekse schuld moet houdbaar gemaakt worden, het noodfonds EFSF moet krachtiger worden, de handhaving van de begrotingsregels moet strenger worden en banken moeten van voldoende kapitaal worden voorzien. De premier wilde niet ingaan op de details van de Nederlandse inzet en de onderhandelingen. “Als ik nu zou vertellen wat de moeilijke punten zijn, dan is het meteen wereldnieuws. Dat verstoort het onderhandelingsproces”, zei Rutte. Een deel van de Kamer vindt dat hij te weinig informatie geeft over de voortgang van het Europese overleg.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Rutte: als ik doe wat slob (cu) wil - meer openheid geven over nederl inzet morgen - word ik direct wereldnieuws. Dat kan echt niet.

Rutte ging ook niet in op de kans van slagen van de top. “Ik hoop u zo snel mogelijk te kunnen berichten over de uitkomsten”, zei hij tegen de Kamerleden.

Wall Street sluit in mineur door twijfel redding eurozone

Vanavond sloten de Amerikaanse beurzen lager vanwege teleurstellende bedrijfsresultaten, maar ook twijfel over de haalbaarheid van een definitief reddingspakket tijdens de EU-top morgen. De toonaangevende Dow Jones-index eindigde 1,7 procent lager op 11.706,62 punten, de breed samengestelde S&P 500 daalde met 2,0 procent tot 1.229,05 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 2,3 procent verloor en op 2.638, 42 punten sloot.

Rond de opening van Wall Street was er nog optimisme over de haalbaarheid van een Europees reddingsplan, maar het uitstel van de geplande bijeenkomst van de 27 EU-ministers van Financiën zorgde de twijfel over een positieve uitkomst van de top. De opschorting van de bijeenkomst bevestigde vermoedens dat de Europese leiders het nog niet eens zijn over de details van het reddingsplan, meldt Dow Jones.