Ruiten van acht Turkse winkels ingegooid in Amersfoort

Bij acht Turkse winkels en horecagelegenheden in Amersfoort zijn afgelopen weekeinde ruiten ingegooid. De politie weet niet of de vernielingen verband houden met spanningen tussen Turken en Koerden. Dat zei een woordvoerder vanmiddag tegen persbureau Novum.

Het gaat om panden aan de Van Randwijcklaan, het Neptunusplein en de Kamp. De ondernemers meldden zich gisterochtend bij de politie. Die houdt vandaag een buurtonderzoek en kijkt of er camerabeelden van de vernielingen zijn. De bedrijven worden extra in de gaten gehouden.

De politie heeft geen aanwijzingen voor een verband met de spanningen tussen Turken en Koerden sinds vorige week 24 Turkse militairen om het leven kwamen bij aanvallen van Koerdische rebellen op politie- en legerposten langs de grens met Irak. “Het is natuurlijk wel opmerkelijk dat het om allemaal Turkse bedrijven gaat, maar de achtergrond blijft gissen.”

Overleg in Amsterdam tussen politie en Turkse en Koerdische gemeenschap

De gemeente Amsterdam en de politie zijn in overleg met afgevaardigden van de Turkse en Koerdische gemeenschap om meer gewelddadigheden tussen de groepen te voorkomen.
Sinds een groep van tachtig Turkse jongeren zondag een Koerdisch centrum in Amsterdam-West bestormde, gaan over beide groepen geruchten dat ze wraakacties beramen. De politie houdt contact met andere korpsen en houdt sociale media in de gaten. “Maar het is vooral belangrijk dat de groepen met elkaar blijven praten”, zegt de politiewoordvoerder.

De Koerden uitten maandag kritiek op de politie omdat die niet goed voorbereid was op de actie van de Turkse jongeren. Met twintig agenten lukte het niet de tachtig jongeren tegen te houden. De jongeren gooiden de ruiten van het centrum aan de Sloterkade in en het kwam tot gevechten tussen Turken en Koerden.

Er vielen negen gewonden, onder wie vijf agenten met blauwe plekken en schrammen. Er werden vijf verdachten opgepakt, waarvan er maandag twee werden vrijgelaten. Volgens het aangevallen Koerdisch Nederlands Cultureel Centrum Amsterdam zijn alleen Turken opgepakt. Ook zou de politie mensen in het centrum hebben behandeld als aanvallers door met pepperspray naar binnen te stormen.

De Koerden willen dat een onderzoek wordt ingesteld. De politie zei vandaag hiervoor open te staan. Doorgaans wordt zo’n onderzoek door een ander korps gedaan om de onafhankelijkheid te waarborgen. De woordvoerders van de politie en de gemeente konden niet zeggen of zo’n onderzoek er komt.