‘Pardon voor minderjarige asielzoekers’

Minderjarige asielzoekers die door fouten van de overheid langer dan acht jaar in een procedure zitten, moeten automatisch een verblijfsvergunning krijgen. Dat staat in een initiatiefwet van de PvdA en de ChristenUnie die vandaag wordt gepresenteerd.

De partijen stellen dat kinderen niet de dupe mogen worden van de lange procedures, meldt het Nederlands Dagblad. Voor het plan zouden nu hooguit 800 kinderen in aanmerking komen. De PVV is tegen het voorstel. Volgens de partij is het een beloning voor een illegaal verblijf.

De partijen willen af van ad hoc-regelingen, zoals gebeurde bij de Afghaanse Sahar Hbrahim Gel. Vanwege haar zaak besloot minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) een uitzondering te maken voor verwesterde meisjes uit Afghanistan. Daarna ontstond discussie over Mauro Manuel.

Deze week praat de kamer met minister Leers over de dreigende uitzetting van de achttienjarige Mauro. Hij woont acht jaar bij een pleeggezin in Limburg, is aan zijn pleegouders en pleegbroertje gehecht en zou terug moeten naar Angola. Als het voorstel van PvdA en ChristenUnie wordt aangenomen, mag Mauro blijven.