Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Onvrede over uitspraken president Somalië over offensief tegen Al Shabaab

Caption: African Union peacekeepers are seen in the Deynile district of the capital Mogadishu, Somalia Thursday, Oct. 20, 2011. In the Somali capital Thursday, al-Shabab was chased out of the northernmost neighborhood of Deynile in a dawn offensive by Somali government troops and African Union peacekeepers who took control of the area, which the Islamist insurgency used as an execution ground and as an area for carrying out amputations, residents said. (AP Photo/Ali Bashi)
Caption: African Union peacekeepers are seen in the Deynile district of the capital Mogadishu, Somalia Thursday, Oct. 20, 2011. In the Somali capital Thursday, al-Shabab was chased out of the northernmost neighborhood of Deynile in a dawn offensive by Somali government troops and African Union peacekeepers who took control of the area, which the Islamist insurgency used as an execution ground and as an area for carrying out amputations, residents said. (AP Photo/Ali Bashi) Vredessoldaten van de Afrikaanse Unie in de wijk Deynile van de Somalische hoofdsatd Mogadishu. Foto AP / Ali Bashi

Amerikaanse en Europese regeringsfunctionarissen hebben hun onvrede geuit over de uitspraken van de Somalische president Sheik Sharif Sheik Ahmed. Hij roept op tot het stopzetten van het offensief van buitenlandse troepen tegen de islamitische militanten van Al Shabaab.

Dat meldt persbureau AP. Gisteren liet de president weten dat het offensief op Somalisch grondgebied door andere troepen dan die uit het buurland Kenia onaanvaardbaar is. Beide buurlanden verklaarden vorige week dat zij samen tegen Al Shabaab optrekken.

Massale interventie Kenia in Somalië

Volgens diplomaten, die anoniem willen blijven, vroeg Ahmed aan troepen van de Afrikaanse Unie (AU) om niet de wijk Deynile in hoofdstad Mogadishu binnen te trekken. Hier vechten Somalische veiligheidsdiensten tegen Al Shabaab. Deze islamitische militanten hebben het zuiden van Somalië in handen, maar liggen onder vuur van AU-militairen rond de hoofdstad en de in het zuiden gepositioneerde Keniaanse troepen. Inwoners van Mogadishu zetten vraagtekens bij de politieke wil van Ahmed om Al Shabaab te verdrijven.

Keniaanse troepen trokken op 16 oktober Somalië binnen na een reeks ontvoeringen van buitenlanders op Keniaanse grond. Het land houdt Al Shabaab hiervoor verantwoordelijk. Het was de eerste keer dat Kenia zo direct en massaal militair intervenieert in het buurland.

Weer ontvoeringen hulpverleners

Eerder vandaag werd bekend dat drie medewerkers van de Deense hulporganisatie Danish Demining Group in het noorden van Somalië werden ontvoerd door gewapende mannen. Dit is de tweede ontvoering in deze regio in oktober, meldt persbureau Reuters. Rond drie uur werden de Somalische man, een Amerikaanse vrouw en een Deen onder bedreiging weggevoerd na aankomst bij de luchthaven van Galkayo.

Op 13 oktober werden ook al twee Spaanse medewerkers van Artsen Zonder Grenzen ontvoerd uit het vluchtelingenkamp Dadaab in het noorden van Kenia. Meer dan honderdvijftigduizend Somaliërs, op de vlucht voor de massale hongersnood en het geweld in hun land, overspoelden de afgelopen maanden het kamp. Naar schatting bevinden zich meer dan vierhonderdduizend mensen zich momenteel in Dadaab.


Grotere kaart weergeven