Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Nieuw staakt-het-vuren in Jemen

Een vrouw toont haar handen, geverfd als de vlaggen van Jemen en Syrië, tijdens een demonstratie in de Jemenitische hoofdstad Sana’a.
Een vrouw toont haar handen, geverfd als de vlaggen van Jemen en Syrië, tijdens een demonstratie in de Jemenitische hoofdstad Sana’a. Foto Reuters / Khaled Abdullah

De Jemenitische regering en de naar de oppositie overgelopen legergeneraal Ali Mohsen al-Ahmar hebben vandaag een staakt-het-vuren afgekondigd. Beide kampen hebben daarnaast toegezegd ontvoerde mensen vrij te laten.

Het neerleggen van de wapens kwam tot stand door bemiddeling van een comité met vice-president Abd Rabbo Mansour Hadi aan het hoofd, meldt persbureau Reuters.

In Jemen wordt al maandenlang gedemonstreerd tegen het regime van president Ali Abdullah Saleh. Mohsen al-Ahmar, een voormalig bondgenoot van Saleh en commandant van de eerste pantserdivisie, liep in maart over naar de protestbeweging. Ook deze maand leidde hij nog demonstraties in de hoofdstad Sana’a. Het land verkeert al langere tijd op het randje van een burgeroorlog.

Er werd al vaker een staakt-het-vuren overeengekomen tussen de strijdende partijen, maar die hielden nooit lang stand. De vandaag bekendgemaakte afspraak volgt vier dagen na de resolutie van de VN-Veiligheidsraad die het geweld in Jemen veroordeelt en Saleh oproept zo snel mogelijk zijn macht af te staan.

De toezegging dat laatste te doen werd afgelopen weekend wederom gedaan door Saleh, maar ook dat gebeurde al eerder. De daad werd tot op heden nog niet bij het woord gevoegd.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld