Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

'Nee, ik ben niet Gordon Ramsay'

Chefkok Herman den Blijker stuurt in zijn nieuwe tv-programma het personeel van probleemrestaurants op vakantie. Terwijl ze weg zijn verbouwt hij de tent.

HERMAN DEN BLIJKER Dinsdag 24 oktober zendt RTL 5 van 21.30-22.30 uur Herman helpt uit. Topkok Herman den Blijker (foto) probeert koks op het juiste spoor te krijgen
HERMAN DEN BLIJKER Dinsdag 24 oktober zendt RTL 5 van 21.30-22.30 uur Herman helpt uit. Topkok Herman den Blijker (foto) probeert koks op het juiste spoor te krijgen Dijkstra bv

„Sommige horecamensen kampen met serieuze problemen en in Herrie gezocht geven wij ze de kans om er echt even uit te gaan; dat geeft mij ook voldoening”, zegt tv-kok Herman den Blijker, „en ik kom dingen tegen die in mijn eigen zaak ook niet perfect lopen. Daar leer ik van.”

Vanavond begint een nieuw seizoen van Herrie gezocht, waarin chef-kok Herman den Blijker op zoek gaat naar problemen in horecagelegenheden. Strikt genomen behoort het niet tot de kookprogramma’s, maar tot de helpprogramma’s: mensen in de penarie (schulden, lelijk huis, te dik kind) krijgen hulp van een tv-meester of tv-meesteres, die ze een standje geeft en vertelt hoe het wél moet. „We steken de helpende hand toe bij problemen, maar de kwaliteit van de zaak en het eten is het belangrijkst.”

Wat krijgen we te zien in het nieuwe seizoen Herrie gezocht?

„Hetzelfde als vorig seizoen: de dagelijkse problemen van horeca-eigenaren. We geven het overwerkte personeel een paar dagen vrij en knappen de boel op. Dat vinden ze soms moeilijk, want je staat niet graag je zaak af aan onbekenden, maar na die dagen kunnen ze er weer tegenaan. En dat is belangrijk want ze hebben al zoveel problemen. We hebben dit seizoen bijvoorbeeld iemand die ongeneeslijk ziek is en zo een zaak draaiende moet houden.”

Waarom is het publiek zo dol op kook- en horecaprogramma’s?

„We hebben allemaal elke dag te maken met eten en dankzij deze programma’s zien ze wat er eigenlijk achter de schermen bij zo’n zaak gebeurt. Ik vind persoonlijk Australische en Britse kookprogramma’s geweldig. Ik vind het belangrijk om mensen te laten zien hoeveel tijd en moeite er in horeca moet worden gestoken. Daar staan weinig mensen bij stil.”

Op televisie komt u volgens critici over als een strenge en scheldende chef-kok, de Nederlandse Gordon Ramsay. Herkent u zich daarin?

„Ik hoor wel vaker van mensen dat ik zo overkom op televisie. Ramsay is een uniek persoon en een geweldige kok die het op zijn manier doet. Maar nee, ik wil geen Gordon Ramsay zijn. Je moet respect tonen voor iemand en laten zien dat je wil helpen. Dat werkt het beste. Als iemand niet geschikt is dan zeg ik dat wel. Ik wil duidelijk en eerlijk zijn, misschien zelfs wat harder dan ik zelf ben.”

Voelt u zich meer kok of meer televisiemaker?

„Chefkok zijn blijft voor mij het belangrijkste. De zoektocht naar nieuwe chefs, de opknapbeurten van zaken en mijn eigen restaurant; mijn werk is een goede mix van alles.”

Waar komt de naam ‘Herrie’ vandaan?

„Dat is een verbastering van Herman, ik werd wel eens zo genoemd door vrienden. Het verwijst naar mijn eerste kookprogramma Herrie in de keuken uit 2005. We komen bij zaken waar herrie is, en we komen ook wat herrie brengen.”

Herman den Blijker: Herrie gezochtRTL 4, 21.30-22.30 uur