Nederlandse poppodia zien bezoekersaantallen teruglopen

Nederlandse poppodia maken zich zorgen om de toekomst. Vorig jaar liepen de bezoekersaantallen verder terug en de btw-verhoging op concertkaarten zal de situatie naar verwachting alleen maar verslechteren.

Dat meldt de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) vandaag.

De daling van het aantal concertgangers was vorig jaar acht procent, blijkt uit een onderzoek van de VNPF. Een reden daarvoor is de stijgende kosten van de podia, die dat moeten doorberekenen in de entreeprijzen. Concertkaarten worden relatief duurder omdat de prijzen sneller stijgen dan de koopkracht of de inflatie.

Om de teruglopende inkomsten tegen te gaan, worden zalen steeds vaker besloten verhuurd. Podia nemen minder risico’s in de programmering om lege zalen te voorkomen. Jong talent krijgt minder ruimte en de diversiteit van het aanbod over het algemeen neemt af.

De VNPF liet weten dat de daling van zowel de muziekactiviteiten als de bezoekersaantallen al was ingezet voor de btw-verhoging op concertkaartjes deze zomer. De btw-verhoging drijft de situatie echter verder op de spits, denkt de VNPF.

Het rapport van de VNPF, ‘Poppodia in cijfers’, is hier in pdf-formaat te downloaden.

    • Peter Zantingh