‘Nederland stemt niet in met loze compromissen schuldencrisis’

Caption: German Finance Minister Wolfgang Schaeuble, left, speaks with Greek Finance Minister Evangelos Venizelos, center, and Dutch Finance Minister Jan Kees De Jager during a meeting of eurozone finance ministers in Brussels on Friday, Oct. 21, 2011. The chairman of the eurogroup of finance ministers says the delay to a debt crisis creates a "disastrous" image of the eurozone to the outside world. Jean-Claude Juncker, who is also the prime minister of Luxembourg, added that it's not necessarily just France and Germany that have differences of opinion on how to tackle the crisis. (AP Photo/Virginia Mayo)
Caption: German Finance Minister Wolfgang Schaeuble, left, speaks with Greek Finance Minister Evangelos Venizelos, center, and Dutch Finance Minister Jan Kees De Jager during a meeting of eurozone finance ministers in Brussels on Friday, Oct. 21, 2011. The chairman of the eurogroup of finance ministers says the delay to a debt crisis creates a "disastrous" image of the eurozone to the outside world. Jean-Claude Juncker, who is also the prime minister of Luxembourg, added that it's not necessarily just France and Germany that have differences of opinion on how to tackle the crisis. (AP Photo/Virginia Mayo) De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaeuble in conclaaf met zijn Griekse collega Evangelos Venizelos en Jan Kees De Jager in Brussel vorige week vrijdag. Foto AP / Virginia Mayo

De bijeenkomst van de Europese leiders in Brussel levert morgen niet noodzakelijkerwijs een plan op voor de redding van de eurozone. Ook zal Nederland niet instemmen met maatregelen tegen de crisis als daar te veel loze compromissen in staan.

Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager vanavond tijdens het debat in de Tweede Kamer over de EU-top van morgen. Eerder vandaag werd al duidelijk dat de twijfel groeit of de Europese regeringsleiders morgen wel tot een akkoord komen over een oplossing voor de economische crisis. De Jager hoopt wel dat dit lukt, zo zei hij tijdens het debat. De Jager:

“Het moet wel een overtuigend en werkbaar pakket zijn. Beter een dag later een beslissing, dan een paar jaar een slecht pakket.”

‘Onderhandelingen gaan ergens om, de redding van de eurozone’

De geplande vergadering van de Europese ministers van Financiën werd vanmiddag afgelast. Die zou “niet nodig zijn”, aldus De Jager. Hij stelt dat de vergadering is afgelast omdat over het onderwerp, herkapitalisatie van de banken, in grote lijnen overeenstemming is. Voor De Jager had de vergadering helemaal niet geagendeerd hoeven te worden.

In plaats daarvan komen woensdagavond de ministers van Financiën bijeen na de top, “mochten dan definitieve besluiten zijn genomen”. In de Tweede Kamer benadrukte De Jager dat er op dit moment hard onderhandeld wordt over de redding van het eurogebied. De Jager: “het gaat ook ergens om.”

Vertrouwen De Jager in eurolanden niet hoog

Toch plaatste De Jager een sceptische opmerking over zijn vertrouwen in de eurolanden, twitterde politiek redacteur van NRC Handelsblad Erik van der Walle die bij het debat aanwezig is.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Vertrouwen de jager in eur landen is niet hoog. ‘als we in brussel wegrijden, laat ik altijd nederlander achter voor uitwerking afspraken’

Ook is de staatsschuld van Italië een obstakel voor de eurozone. De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep zondag het land op om op een geloofwaardige manier zijn hoge staatsschuld terugdringen. Zij vroeg de Italiaanse premier Silvio Berlusconi om de komende jaren serieus werk te maken van het terugdringen van de hoge Italiaanse staatsschuld. Van der Walle twittert:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle De jager: in 1 land moet op korte termijn echt iets gebeuren. Een land van laarsachtige proporties. Ik noem het land maar gewoon: italie.

PvdA kritisch

In het debat vanavond werd De Jager onder vuur genomen door PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk, die zei dat zijn partij geen steun zal geven aan een “cosmetisch” reddingsplan, waarvan de inhoud nog moet worden samengesteld. CDA-er Elly Blanksma reageerde geprikkeld omdat Plasterk niet met eisen kwam waaraan het reddingsplan wel moet voldoen. Blanksma: “U wilt niet duidelijk maken wanneer u ja zult zeggen. Dit is een veel te vaag verhaal”. Het minderheidskabinet van VVD en CDA heeft de steun van de PvdA nodig, omdat de PVV tegen hulp aan zwakke eurolanden is, meldt persbureau Novum.