‘Mauro krijgt studievisum in plaats van verblijfsvergunning’

De minderjarige asielzoeker Mauro Manuel is een studievisum aangeboden door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Hierdoor hoeft minister voor Immigratie en Asiel, Gerd Leers, de achttienjarige Mauro geen verblijfsvergunning te geven en daarmee opnieuw een uitzondering te maken voor andere jonge asielzoekers in een soortgelijke situatie die uitgezet dreigen te worden. Dat meldt de NOS op basis van bronnen.

Vandaag presenteerden de PvdA en de ChristenUnie een initiatiefwet om minderjarige asielzoekers die door fouten van de overheid langer dan acht jaar in een procedure zitten, automatisch een verblijfsvergunning krijgen. De partijen vinden dat kinderen niet de dupe mogen worden van de lange procedures. De PvdA en de ChristenUnie willen af van ad hoc-regelingen, zoals gebeurde bij de Afghaanse Sahar Hbrahim Gel. Vanwege haar zaak besloot Leers een uitzondering te maken voor verwesterde meisjes uit Afghanistan.

Na de zaak Sahar ontstond er een discussie over Mauro. Hij woont al acht jaar bij een pleeggezin in Limburg, is aan zijn pleegouders en pleegbroertje gehecht, maar moest terug naar Angola. Leers wilde echter geen uitzondering maken voor de asielzoeker omdat hij van mening is dat anderen zich in een ergere positie bevinden. De minister besloot in september echter wel de zaak Mauro verder te onderzoeken.

    • Hans Klis