Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

Laat Paul de Leeuw nou even lekker met rust

Ik word altijd een beetje nerveus van nieuwe tv formats. Van nieuwe muziekjes, nieuwe titels, nieuwe ‘jasjes’, nieuwe kapsels, nieuwe presentatoren, nieuwe draaiende decors met grote plastic dingen. Ik denk dan vaak: wat was er mis met de oude waarvoor ze in de plaats komen?

Wat was er bijvoorbeeld verkeerd aan de oude tune van Studio Sport, wat was er mis met Henny Stoel, of met Robert ten Brink in Lotto Weekend Miljonairs. Om maar een topje van de ijsberg te noemen.

Dat geldt ook voor Paul de Leeuw.

Nooit een mislukking gehad. Televizierring, twee keer de Nipkow Schijf, twee keer een Edison, een Roos van Montreux, en wat mij betreft de meest vernieuwende televisiemaker van de hele godganselijke Nederlandse televisiegeschiedenis bij elkaar.

Behalve dan dat ene programma vorig jaar dat niet helemaal liep, de Madiwodovrijdagshow. En een paar programma’s van zijn eigen productiemaatschappij die flopten. Maar verder? Kan nog jaren mee.

Maar zo werkt dat niet in Nederland. Hier geldt dat als je een keer uitglijdt, je meteen bent afgeschreven. Dan zeggen tv-deskundigen dat je je een volgende flop niet kan permitteren. Dat je het ‘niet meer hebt’, dat ‘je hart er niet meer inligt’. En dan moet je een nieuw format. Waarvan HEEL VEEL verwacht wordt. Met een kek uitroepteken in de titel.

Dat nieuwe format voor De Leeuw werd Pau!l en het was zaterdag voor het eerst bij de VARA. Het zat propvol nieuwe dingen zodat iedereen kon zien dat het een NIEUW programma was.

Er was een draaiend decor, publiek dat moest zoenen waarna mensen werden gewogen op een weegschaal, een nieuwsquiz, een nieuw programma-idee uit het publiek, een blik achter de schermen, maar vooral héél veel gasten. Mies Bouwman, Henk Bleker, Frans Bauer, Nelli Cooman, Koos Alberts, Britt Dekker, Joep van Deudekom, Rob Urgert, Niels van der Laan, Jeroen Woe. Alles moest snel.

Gisteren kwamen de zure reacties al. Dat het De Leeuw niet gelukt is Ik hou van Holland te verslaan dat met 2,7 miljoen kijkers de koning van de zaterdagavond is. De Leeuw had ‘maar’ 980.000.

Ik zeg: lieve critici, maar ook Paul de Leeuw zelf: kunnen we met dit circus stoppen? Mag die nieuwsquiz weg, die weegschaal en al die andere ruis en geinige itempjes, zodat Paul de Leeuw zich kan concentreren op zijn gasten? Vooruit, die grappige eindredacteur aan het begin van het programma kan blijven. Maar verder is het publiek, een filmpje en een bank met gasten voldoende.

Want kom op nou, we hebben het over Paul de Leeuw. Laat die man met rust. Dit zou de Nederlandse tv zonder hem zijn: Linda, Wendy, Johan Derksen en Matthijs.

Denk daar allemaal maar eens over na.

Japke-d. Bouma vervangt deze week Hans Beerekamp.