Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

KPN ziet winst en omzet fors dalen

Bestuursvoorzitter van KPN Eelco Blok in april dit jaar bij een aandeelhoudersvergadering. Foto NRC / Roel Rozenburg

KPN heeft in het derde kwartaal van dit jaar een stuk minder winst en omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst van het telecombedrijf daalde met 9,4 procent, terwijl de omzet met 3,4 procent omlaag ging.

De nettowinst van KPN daalde van 406 naar 368 miljoen euro. Als belangrijkste oorzaken voor de winst- en omzetdaling noemt KPN in een persbericht onder meer verplichte tariefsverlagingen, toegenomen concurrentie en het veranderende gedrag van klanten in de mobiele markt.

De tegenvallende kwartaalcijfers van KPN zijn volgens onze economieredacteur Barbara Rijlaarsdam geen verrassing:

“KPN heeft al jaren te maken met klanten die minder bellen en sms’en. Door de enorme populariteit van smartphones en de opkomst van mobiel internet zijn mensen gaan pingen en WhatsAppen in plaats van sms’en. Laat staan dat ze hun bundels overschrijden – iets waaraan providers voorheen flink geld konden verdienen.”

De CEO van KPN, Eelco Blok, zegt in het persbericht desondanks dat de resultaten van het derde kwartaal “grotendeels in lijn zijn met onze verwachtingen” en dat het bedrijf op koers blijft om zijn doelstellingen van over heel 2011 te realiseren. Voor het komende jaar verwacht KPN veel van de groei van interactieve televisie en de introductie van nieuwe mobiele abonnementen voor smartphones.